Darmowa dostawa Rabaty

Producenci
Promocje
Frosch do mycia szyb ze spryskiwaczem 500ml.
Frosch do mycia szyb ze spryskiwaczem 500ml.
10,99 zł 7,99 zł
szt.
Gotowa zupa tajska curry czerwone 400ml
Gotowa zupa tajska curry czerwone 400ml
11,50 zł 9,99 zł
szt.
 Antioxidant max 50 kapsułek Lab One
Antioxidant max 50 kapsułek Lab One
129,00 zł 96,75 zł
szt.
Płyn do naczyń 500ml Only Eco
Płyn do naczyń 500ml Only Eco
11,00 zł 5,50 zł
szt.
Żel do mycia ciała hipoalergiczny 200ml Only BIO
Żel do mycia ciała hipoalergiczny 200ml Only BIO
17,00 zł 8,50 zł
szt.
Zakwas z kiszonego buraka BIO 500 ml BioFood
Zakwas z kiszonego buraka BIO 500 ml BioFood
9,50 zł 8,55 zł
szt.
Frosch odplamiacz-mydło marsylskie w sprayu 500ml
Frosch odplamiacz-mydło marsylskie w sprayu 500ml
14,99 zł 11,99 zł
szt.
Gotowa zupa tajska curry zielone 400ml
Gotowa zupa tajska curry zielone 400ml
11,50 zł 9,99 zł
szt.

  

Żytni chleb z czarnuszką i siemieniem
Żytni chleb z czarnuszką i siemieniem

Nie ma nic piękniejszego niż rozchodzący się po całym domu zapach pieczonego chleba. 100% żytni chleb na zakwasie z czarnuszką i siemieniem  jest bardzo smaczny i pachnący. Czarnuszka ceniona jest nie tylko za swój piękny aromat, ale również za liczne właściwości lecznicze. Pomocna jest osobom mającym problemy z odpornością, alergikom, cukrzykom i osobom starszym. Działa antywirusowo, antybakteryjnie oraz antygrzybicznie. Ponadto bogata jest w witaminy: A, B1, B3, B6, E i F. Imponująca jest w niej również zawartość minerałów: żelazo, cynk, wapń, potas, selen, magnez oraz sód. Natomiast siemię lniane działa kojąco na układ pokarmowy i jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz kwasu omega-3. Pieczenie chleba wielu osobom wydaje się być bardzo długim procesem, lecz wcale tak nie jest. Wystarczy mieć dobrze przygotowany wcześniej aktywny zakwas, szczere chęci, a reszta jest banalnie prosta i nie jest tu wcale potrzebne specjalne urządzenie do wypieku chleba. Taki chleb długo utrzymuje swoją świeżość :)

Zakwas:

W szklanym naczyniu łączymy 100g mąki żytniej i 100ml letniej wody. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie, drewnianą łyżką mieszamy zakwas i ponownie odstawiamy na 12 godzin. Kolejnym etapem jest dokarmienie zakwasu - do naczynia dodajemy 50g mąki żytniej i 50ml letniej wody, dokładnie mieszamy i pod przykryciem lnianą ściereczką odstawiamy na 24 godziny. Następnie znowu dokarmiamy (50g mąki żytniej i 50ml letniej wody), dokładnie łączymy składniki i odstawiamy na 12 godzin. Tym razem zakwas tylko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Ostatnim krokiem jest ponowne dokarmienie - 50g mąki żytniej i 50ml letniej wody mieszamy i po 12 godzinach jest już gotowy do wypieku chleba. O gotowości zakwasu świadczą liczne pęcherzyki powietrza i kwaskowaty zapach. Zrobienie zakwasu w zaciszu domowym trwa 5 dni i jest bardzo proste, lecz należy ściśle pilnować proporcji składników, temperatury i czasu. Wszystkie te czynniki są bardzo istotne, przestrzegając ich możesz mieć pewność, że wszystko się uda.

 

Składniki na chleb:

- 250g do 300g zakwas żytni

- 500g mąki żytniej typ 2000

- 400ml do 500ml letniej wody

-  1 łyżka soli himalajskiej

-  70g siemię lniane

- 20g czarnuszki

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dolewając stopniowo wody. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna aby łatwo się mieszało, ale nie taka jak na naleśniki. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 12cm x 30cm, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem, a na spód posypać odrobinę płatków np. owsianych. Wierzch ciasta wygładzamy mokrą łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika i zostawiamy na kilka godzin z zapaloną lampeczką aż wyrośnie na wysokość foremki, po czym wyjmujemy i nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni. Wkładamy na dno piekarnika blaszkę z gorącą wodą, przed włożeniem delikatnie nacinamy chlebek w kilku miejscach ostrym nożykiem. Przez pierwsze 10 minut chleb powinien się piec w naparowanym piekarniku, więc możemy w tym czasie spryskać lekko kilka razy spryskiwaczem. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chleb trzeba przełożyć z foremki na kratkę aby odparował kilka godzin. Po tym czasie chleb jest gotowy do pokrojenia :) Smacznego :) 

 

Wartości odżywcze na 100g: 227 kcal

Węglowodany: 45,3 g

Tłuszcz: 4,7 g

Białko: 6,6 g

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium