Darmowa dostawa od 199zł

Wymień punkty na produkty gratisowe :)

Progi zakupowe >300zł i >500zł

Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

Do darmowej dostawy: 199,00 zł

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Potrzebujesz jeszcze 199.00zł do darmowej dostawy (Kurier UPS).

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Mąka łubinowa. 0
Mąka łubinowa.

Mąka łubinowa powstaje z łubinu jadalnego, którego nasiona kształtem przypominają bób. Staje się coraz bardziej popularna w dietach niskowęglowodanowych. Jej niewątpliwą zaletą jest niska zawartość węglowodanów w porównaniu do mąki pszennej. Łubinowa posiada 13g na 100 g produktu, natomiast pszenna 76g na 100g. Różnica ogromna. Jej właściwości sprawiają, że coraz częściej pojawia się w przepisach osób będących na dietach keto i low-carb. Pokochali ją też wegetarianie i weganie za masę białka, którego zawiera 33g na 100g produktu.

Jej podstawowe właściwości:

  • jest bezglutenowa
  • posiada niski indeks IG
  • zawiera dużą ilość białka
  • bogata jest w błonnik

Mąka łubinowa to bogate źródło witamin z grupy B(szczególnie kwasu foliowego), minerałów: cynku, wapnia, magnezu, żelaza, czy potasu. Zauważono, że pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu.  

Jest świetnym zamiennikiem mąk pszennych czy żytnich. Charakteryzuje się lekko słonawym posmakiem, żółtawym kolorem i dużą zdolnością wchłaniania. Posiada właściwości wiążące. Można jej używać do wypieków słodkich ciast, babeczek, gofrów czy naleśników. Dobrze sprawdza się w wypiekach piekarniczych chlebie, bułkach, krakersach czy bagietkach. Można jej używać do zagęszczania i do zwiększania zawartości białka i błonnika w potrawach. osoby uczulone na strączki powinny uważać na ilość jaką spożywają.

 

Przepisy, w których się sprawdziła:

Mini keto pizzerki:

Składniki:

  • Biały tłusty ser ok. 250g
  • Ser żółty tarty 3-4 łyżki
  • Jaja 2 sztuki
  • Mąka łubinowa 2 łyżki
  • sól 1,2 łyżeczki
  • suszone oregano do smaku

Wykonanie:

Składniki należy dokładnie wymieszać widelcem. Wyłożyć łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformować w płaskie placki. Piec w 180 stopniach, góra/dół około 30 minut. Następnie wyjąć, wyłożyć ulubione dodatki, posypać serem i zapiec.

 

Bułeczki łubinowe:

Składniki:

  • Mąka łubinowa 5 łyżek
  • Ser biały ok. 250g
  • Jaja 3 sztuki
  • Łuska babki jajowatej 1 łyżka
  • Błonnik bambusowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • słonecznik, sezam, siemię po 1 łyżeczce

Wykonanie:

Składniki należy wymieszać, następnie chwilę wyrabiać i uformować 6 bułeczek. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach, góra/dół około 30 minut.

Przepisy ketona_zona. Dziękujemy.

e-superfood.pl

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium