
Mąka łubinowa powstaje z łubinu jadalnego, którego nasiona kształtem przypominają bób. Staje się coraz bardziej popularna w dietach niskowęglowodanowych. Jej niewątpliwą zaletą jest niska zawartość węglowodanów w porównaniu do mąki pszennej. Łubinowa posiada 13g na 100 g produktu, natomiast pszenna 76g na 100g. Różnica ogromna. Jej właściwości sprawiają, że coraz częściej pojawia się w przepisach osób będących na dietach keto i low-carb. Pokochali ją też wegetarianie i weganie za masę białka, którego zawiera 33g na 100g produktu.
Jej podstawowe właściwości:
- jest bezglutenowa
- posiada niski indeks IG
- zawiera dużą ilość białka
- bogata jest w błonnik
Mąka łubinowa to bogate źródło witamin z grupy B(szczególnie kwasu foliowego), minerałów: cynku, wapnia, magnezu, żelaza, czy potasu. Zauważono, że pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu.
Jest świetnym zamiennikiem mąk pszennych czy żytnich. Charakteryzuje się lekko słonawym posmakiem, żółtawym kolorem i dużą zdolnością wchłaniania. Posiada właściwości wiążące. Można jej używać do wypieków słodkich ciast, babeczek, gofrów czy naleśników. Dobrze sprawdza się w wypiekach piekarniczych chlebie, bułkach, krakersach czy bagietkach. Można jej używać do zagęszczania i do zwiększania zawartości białka i błonnika w potrawach. osoby uczulone na strączki powinny uważać na ilość jaką spożywają.
Przepisy, w których się sprawdziła:
Składniki:
- Biały tłusty ser ok. 250g
- Ser żółty tarty 3-4 łyżki
- Jaja 2 sztuki
- Mąka łubinowa 2 łyżki
- sól 1,2 łyżeczki
- suszone oregano do smaku
Wykonanie:
Składniki należy dokładnie wymieszać widelcem. Wyłożyć łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformować w płaskie placki. Piec w 180 stopniach, góra/dół około 30 minut. Następnie wyjąć, wyłożyć ulubione dodatki, posypać serem i zapiec.
Bułeczki łubinowe:
Składniki:
- Mąka łubinowa 5 łyżek
- Ser biały ok. 250g
- Jaja 3 sztuki
- Łuska babki jajowatej 1 łyżka
- Błonnik bambusowy 1 łyżka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- słonecznik, sezam, siemię po 1 łyżeczce
Wykonanie:
Składniki należy wymieszać, następnie chwilę wyrabiać i uformować 6 bułeczek. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach, góra/dół około 30 minut.
Przepisy ketona_zona. Dziękujemy.
e-superfood.pl