Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Żyj kokosowo

0
Żyj kokosowo

Jeśli nie słyszeliście jeszcze o korzyściach jakie daje włączenie nasion "drzewa życia" do swojego jadłospisu, to jest to właśnie ten moment! Każda część tej cudownej rośliny ma potwierdzone działanie lecznicze!

Palma kokosowa, bo o niej mowa, to istny cud natury, którego owoc może zagościć na Waszych stołach w wielu odsłonach. Możecie go spożywać i pić jego sok, włączać do codziennego menu na wiele sposobów, w zależności od humoru czy upodobań. Kokos oferuje Wam swój surowy miąsz, wiórki, płatki, mąkę, masło kokosowe, olej kokosowy, wodę kokosową, mleczko, cukier lub śmietankę. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Znajdziecie w nim mangan, żelazo, fosfor, selen, miedź, kwas foliowy i wiele innych wartościowych substancji. Dlaczego warto go spożywać? Jak możemy go wykorzystać?

Cudowne właściwości

Woda kokosowa

Woda to życie, a woda z kokosa to życie dostatnie. Czym bowiem lepiej nawodnić swój organizm, jeśli nie naturalnym napojem izotonicznym jakim jest woda z kokosa. Woda ta została naturalnie przefiltrowana przez drzewo palmy i wyposażona w witaminy i mikroelementy. Sterylność i skład porównywalny do ludzkiego osocza sprawił, że podczas II Wojny Światowej aplikowano ją dożylnie chorym(sic)! Świetnie zastępuje płyn fizjologiczny. Zawiera głównie elektrolity: sód, potas i magnez oraz selen, kwas foliowy, potas, miedź, mangan, żelazo, cynk, duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6. Po intensywnych ćwiczeniach nie sięgajcie już zatem po wodę, czy napoje pełne słodzików i konserwantów, gdy do dyspozycji jest zdrowa, pozbawiona alergenów, niskokaloryczna – ale za to nafaszerowana bogactwem niezbędnych mikroelementów i witamin - woda kokosowa! Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Na e-superfood.pl znajdziecie ją w towarzystwie innych owoców.
Polecamy 100% czystą wodę kokosową, pozyskiwaną ręcznie z młodych, zielonych kokosów.

Tłuszcz kokosowy

Olej kokosowy jest nietypowym tłuszczem roślinnym, ponieważ jest tłuszczem nasyconym. Nie bójmy się go! Nie podnosi on poziomu cholesterolu ani trójglicerydów we krwi, ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, zapobiega tworzeniu się zatorów w żyłach i reguluje poziom cukru we krwi! Zawiera duże ilości kwasu laurynowego (znajdziecie go w tak dużym stężeniu tylko w mleku matki) i trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT). Te drugie są wyjątkowe dzięki specyficznemu metabolizowaniu ich przez organizm. Po spożyciu, zamiast być magazynowane, niemal natychmiast zamieniane są w energięPodnoszą zatem tempo przemiany materii. Badania z 2011 r. nad tłoczonym na zimno olejem kokosowym wykazały, że jest bezpieczny i skuteczny w zmniejszaniu obwodu talii1!
Warto na nim smażyć zarówno słodkie placuszki, jak i mięso, bez obaw o uwalnianie się szkodliwych substancji, ponieważ niemal całkowicie (ok. 90%) składa się z kwasów nasyconych, odpornych na utlenianie (ma ich więcej niż Ghee czy smalec!) Łatwo się trawi, podnosi odporność organizmu, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze (ale nie uszkadza naturalnej flory bakteryjnej jelit) przez co jest wykorzystywany w wielu kuracjach. Jego działanie jest wszechstronne.

 

Jeśli cierpisz na jakiekolwiek ze schorzeń:

stany zapalne2,
poparzenia,
zaczerwienienia skóry,
ukąszenia owadów,
rany3,
infekcje skórne,
Candida4,
wrzody5,
rozrost prostaty6,
osteroporoza7,
chcesz schudnąć, poprawić stan swojego zdrowia, lub po prostu jeść zdrowo i działać profilaktycznie – włącz Olej Kokosowy do swojego menu!

Szczypta inspiracji
Kokosa można po prostu jeść na surowo. Powszechnie dostępne są wysuszone wersje tego owocu, ale coraz częściej w sklepach pojawiają się świeże, młode kokosy. Po otworzeniu i wypiciu z niego wody, można zajadać się smakowitym miąszem.

W jakiej jeszcze odsłonie warto spróbować tego daru natury?

Mleczko kokosowe – to nic innego, jak sok wyciśnięty z miąższa kokosa. W przeciwieńswie do wody kokosowej nie zawiera cukru i zawiera dużą ilość zdrowego tłuszczu (17%-24%). Używana do kokosowych deserów (np. z chia i ksylitolem), dodatek do ciast i babeczek, czy jako zagęstnik sosów. Z powodzeniem zastępuje śmietanę – zarówno tę występującą w wytrawnych wersjach kulinarnych, jak również ubitą, w towarzystwie słodkości. (Aby ubić mleczko kokosowe należy je uprzednio włożyć do zamrażarki – następnie użyć zwartej, górnej warstwy i ubijać jak tradycyjną śmietankę.) Często używane jak mleczko do kawy.


Mąka kokosowa  zawiera podobne ilości białka co mąki pełnoziarniste, nie zawierając przy tym glutenu. Spośród wszystkich mąk jest rekordzistką, jeżeli chodzi o ilość błonnika. Doskonała do słodkich omletów, ciast i wypieków. W wielu przepisach wykorzystywana jako zamiennik wytrawnych, pszennych tortilli. Łatwo absorbuje wodę, więc należy zwiększać proporcje mokrych składników z tradycyjnych przepisów. Polecamy ciasteczka i muffinki kokosowe – niskowęglowodanowe przekąski, które można dodatkowo wzbogacić wysokobiałkowymi dodatkami. Idealny zastrzyk energii, dla sportowców i nie tylko. :)

Olej kokosowy – to nie tylko znakomity olej do smażenia – jest zdrową bazą do domowych czekolad, pralinek, kulek mocy. W codziennej profilaktyce polecamy coffee bulletproof tzw. „kawę kuloodporną” - czyli kawę z dodatkiem oleju kokosowego, lub naszą autorską „papkę mocy”.
Papka mocy – wartościowa, słodka, zdrowa przekąska.
Nazwa mówi wszystko. Połączenie wszystkiego, co najlepsze. Zastrzyk siły i energii, zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy i witamin, gotowy w mniej niż minutę, zjedzony w... to już zależy od Was. Nasz czas jest proporcjonalny do czasu przygotowania.

Składniki:

Olej kokosowy – 2 łyżki
Miód/cukier kokosowy/ksylitol – 1 lub pół łyżeczki
Kakao RAW – 1 łyżeczka
Maca/Moringa/Sproszkowane owoce Acai/Guarana/Camu Camu/Acerola... 1-3 łyżeczki
Od proporcji i wybranych składników zależy ostateczna konsystencja „Papki mocy” i jej smak. Dla łasuchów najbardziej polecamy te z przewagą kakao, macy/acai odpowiednio zrównoważonych miodem. Do tego dorzuć garść ulubionych orzechów, nasion, pestek lub po prostu masło orzechowe.

Wykonanie:

Zmieszaj wszystko. Wykorzystaj łatwo przyswajalną energię i rozkoszuj się legalną słodyczą, za którą Twój organizm będzie Ci wdzięczny.                                                                     

Ciekawe zastosowania  

Właściwości oleju kokosowego wykorzystywane są również w kosmetyce. Jeśli chcecie sięgnąć po jego skarby jednocześnie unikając PEG-ów, SLS-ów, parabenów i innych dodatków – skorzystajcie z poniższych rad.

Olej kokosowy jako dezodorant
Główną przyczyną przykrego zapachu są namnażające się bakterie. Olej kokosowy sam w sobie ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako dezodorant. Dodanie do niego odrobiny sody oczyszczonej sprawi, że nasz 2-składnikowy miks będzie miał właściwości zarówno absorbujące nadmiar wilgoci (sprzyjającej rozowjowi bakterii) jak i bakteriobójcze.
Wedle uznania, możecie wzbogacić tę mieszankę wybranym olejkiem eterycznym (grapefruit, róża, cytryna, mięta – macie mnóstwo możliwośći).

Olej kokosowy jako pasta do zębów
Naturalna alternatywa dla komercyjnych past z fluorem? Do szczotkowania zębów, zamiast pasty, użyj oleju kokosowego. Dzięki właściwościom grzybo- i bakteriobójczym świetnie poradzi sobie z oczyszczeniem jamy ustnej, dodatkowo pozostawiając na zębach ochronną warstwę. Raz na jakiś czas, możesz dodać do niego węgiel aktywny lub sodę oczyszczoną – UWAGA, mają właściwości ścierające. Za to jako doraźna kuracja wybielająca zęby – oba dodatki sprawdzą się znakomicie!
Wzbogacającymi dodatkami mogą być – olejki eteryczne (np. mięta) lub ksylitol (zapobiegnie próchnicy i doda słodyczy).
Dodatkowo, dbając o higienę jamy ustnej, warto zainteresować się starą ajurwedyjską metodą „ssania oleju” (tzw. Oil pulling) – polecamy oczywiście antybakteryjny i wszechstronny olej kokosowy!
 

 Olej kokosowy jako balsam do ciała (z filtrem UV)

Działanie kojące i łagodzące podrażnienia, nawilżające i lecznicze - to nie jedyne zalety oleju kokosowego dla skóry. Ma on również właściwości filtra o od 2 do 4 SPF. Stosując go jako balsam po kąpieli, zapewnisz swojej skórze zarówno ochronę i pielęgnację, nadając przy tym przyjemny, lekko kokosowy zapach.

Szukajcie kolejnych inspiracji i zastosowań tej cudownej rośliny – warto. Nie warto tylko czekać!

 

  1. An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity, Kai Ming Liau,1 Yeong Yeh Lee,2 Chee Keong Chen,3 and Aida Hanum G. Rasool4, ISRN Pharmacology 2011
  2. Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. S Intahphuak, P Khonsung, A Panthong, 2010.
  3. Burn wound healing property of Cocos nucifera: An appraisal. Pallavi Srivastava, S Durgaprasad, 2008.
  4. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. Ogbolu DO1, Oni AA, Daini OA, Oloko AP, 2007.
  5. Antiulcerogenic effects of coconut (Cocos nucifera) extract in rats. R. O. Nneli, O A Woyike, Phytother Res, 2008.
  6. Effects of coconut oil on testosterone-induced prostatic hyperplasia in Sprague-Dawley rats. María de Lourdes Arruzazabala, Vivian Molina, Rosa Más, Daisy Carbajal, David Marrero, Víctor González, Eduardo Rodríguez, 2007.
  7. The Effects of Virgin Coconut Oil on Bone Oxidative Status in Ovariectomised Rat,  Mouna Abdelrahman Abujazia, Norliza Muhammad, Ahmad Nazrun Shuid, Ima Nirwana Soelaiman, 2012.

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium