Zielona kawa stała się dość popularnym produktem głównie ze względu na właściwości odchudzające oraz wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Jest to po prostu wszystkim znana tradycyjna kawa, tylko w wersji surowej. Fenomen zielonej kawy polega na tym, że zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości, gdyż nie jest poddana procesowi palenia. W smaku wcale nie przypomina tradycyjnej czarnej kawy. Jest znacznie łagodniejsza, lekko gorzkawa i bardziej przypomina mocną zieloną herbatę.
Bardzo istotną, a zarazem bogato występującą substancją w zielonej kawie jest kwas chlorogeniczny. Azjatyccy naukowcy dowiedli, że w połączeniu z kofeiną powoduje redukcję wagi i zmniejszenie cellulitu. Kwas chlorogeniczny to związek fenolowy, który jest silnym przeciwutleniaczem. Znany z właściwości antyoksydacyjnych, spowalnia procesy starzenia oraz blokuje wytwarzanie wolnych rodników. Zaletą tego kwasu jest zdolność do regulowania poziomu cukru we krwi. Zmniejsza jego wchłanianie w organizmie przez co energia jest pozyskiwana z nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Ponadto skuteczność jego działania potwierdzona jest w walce z problemem podjadania, zmniejsza łaknienie hamując napady głodu. Drugą równie ważną substancją obecną w zielonej kawie jest kwas kawowy posiadający właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Pobudza produkcję żółci oraz chroni przed miażdżycą.
Zielona kawa nie tylko wspomaga odchudzanie ale działa równie pobudzająco jak kawa czarna, i nie powoduje skutków ubocznych jak w przypadku napojów energetycznych. Zieloną kawę przygotowuje się niemal tak samo jak czarną. Jednak nie należy zalewać jej wrzątkiem, ponieważ mogłaby utracić zawarte w niej cenne substancje. Odpowiednia temperatura parzenia to około 90-95 stopni. Zielona kawa stanowi ważny element w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.