Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Ziarna i nasiona jadalne - rodzaje

0
Ziarna

Ziarna są kolejnym superpokarmem, który cechuje się wybitnymi właściwościami odżywczymi. W zależności od rodzaju nasion, bogate są w witaminy, minerały i białka, a co ważne - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Niektóre nasiona zawierają błonnik, który reguluje trawienie i wspomaga przemianę materii.

Ziarna powinny być niezbędnym produktem w codziennym jadłospisie każdego, kto dba o swoje zdrowie. Pomagają utrzymać dobrą formę, sprawny umysł i szczupłą sylwetkę. Zwiększają odporność i chronią nasz organizm przed różnymi chorobami. Osoby mające problemy z podjadaniem powinny często sięgać po ziarna, gdyż są bardzo sycące i pożywne, a także dodają energii. Ważne jest jedzenie nasion na surowo, ponieważ mają one wtedy najwięcej składników odżywczych. Narażanie nasion na długotrwałe działanie wysokiej temperatury powoduje utratę zdrowotnych właściwości.

Warto wiedzieć, że wcześniejsze namoczenie ich w wodzie powoduje uaktywnienie cennych dla zdrowia  substancji co sprawia, że są one lepiej przyswajalne. Ziarna mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je dodawać do sałatek, do wypieków chleba oraz są doskonałym dodatkiem do koktajli, podnosząc ich wartości odżywcze. Szukajmy w sklepach ziaren starannie przechowywanych i szczelnie zamkniętych. Wtedy mamy pewność, że są to produkty pełnowartościowe

Do najcenniejszych ziaren należą ziarna konopii, siemię lniane, quinoa (komosa ryżowa), amarantus, kozieradka, czarnuszka, dynia i słonecznik.

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium