Darmowa dostawa Rabaty

Producenci
Promocje
Sok jabłkowo-czarno-porzeczkowy 5L VERO
Sok jabłkowo-czarno-porzeczkowy 5L VERO
29,00 zł 26,10 zł
szt.
Sok jabłkowo-czerwono-porzeczkowy 5L VERO
Sok jabłkowo-czerwono-porzeczkowy 5L VERO
29,00 zł 26,10 zł
szt.
Sok jabłkowo-agrestowy 5LVERO
Sok jabłkowo-agrestowy 5LVERO
29,00 zł 26,10 zł
szt.
Sok jabłkowo-gruszkowy 5L VERO
Sok jabłkowo-gruszkowy 5L VERO
29,00 zł 26,10 zł
szt.
Anchois filet w oliwie z oliwek 80 g
Anchois filet w oliwie z oliwek 80 g
11,00 zł 8,80 zł
szt.
Ketchup łagodny z ksylitolem 200g Pure&Good
Ketchup łagodny z ksylitolem 200g Pure&Good
10,99 zł 8,79 zł
szt.
Tłuszcz kaczy  de luxe 180 g
Tłuszcz kaczy de luxe 180 g
16,50 zł 13,20 zł
szt.
Gotowe danie quinoa z warzywami  BIO 250 g
Gotowe danie quinoa z warzywami BIO 250 g
7,00 zł 3,90 zł
szt.
Wołowina suszona Beef Jerky papryka 30g
Wołowina suszona Beef Jerky papryka 30g
14,00 zł 12,60 zł
szt.
Wołowina suszona Beef Jerky żurawina 30g
Wołowina suszona Beef Jerky żurawina 30g
14,00 zł 12,60 zł
szt.
Tłuszcz kaczy de luxe 320g
Tłuszcz kaczy de luxe 320g
25,00 zł 20,00 zł
szt.

  

Smak - Podstawowy zmysł człowieka
Smak - Podstawowy zmysł człowieka

Za odbieranie bodźców smakowych odpowiedzialne są kubki smakowe, a dokładniej znajdujące się w nich komórki. Każdy kubek smakowy posiada od 50 do 100 komórek, które zostają pobudzone poprzez substancje rozpuszczone w śluzie pokrywającym błonę śluzową w pobliżu kubków smakowych. Kiedyś uważano, że na języku istnieje mapa smaków, która określa strefy odpowiedzialne za rozróżnianie poszczególnych smaków. Jednak okazało się, że było to błędne tłumaczenie tekstu z 1901 roku napisanego przez D.P. Haniga. W 1974 roku tekst dokładną analizę, po której ostatecznie wiadomo juz, że mapa smaków nie istnieje i chodziło o pewne różnice w reakcji na smaki, natomiast receptory odpowiedzialne za różne smaki rozmieszczone są na całym języku. Zmysł smaku daję ogromne możliwości w odróżnianiu od siebie różnych pokarmów. Wyróżnia się cztery główne smaki jakie rozpoznaje człowiek: słodki, gorzki, kwaśny i słony. Istnieje jeszcze piąty smak o nazwie umami. Został on odkryty przez chemika Kikunae Ikeda w 1908 roku. Po wielu badaniach i rozważaniach trwających prawie cały wiek w 2000 roku oficjalnie dołączył do pozostałych smaków. Umami inaczej  '' pyszny '' lub '' wyśmienity '' określany jest jako smak głęboki, intensywny i tzw. mięsisty. Odpowiada on za wykrywanie kwasu glutaminowego występującego naturalnie w wielu produktach np. w mięsie, wodorostach, mleku, soji oraz w potrawach sfermentowanych

Rola tłuszczu:

Tłuszcz jest niezbędny do utrzymania prawidłowych procesów życiowych. Poprawia przyswajalność witamin A, D, E i K jak również innych substancji odżywczych. Ponadto jest najlepszym nośnikiem smaku ponieważ wydobywa i podkreśla smak wielu potrawom. Świetnym przykładem jest oliwa z oliwek, która napewno obecna jest w każdej kuchni osób dbających o zdrową dietę. Zawiera około 72 % kwasu oleinowego. Jest to tłuszcz jednonienasycony, który chroni organizm przed chorobami układu krążenia. Oprócz tego zawiera silne przeciwutleniacze i polifenole hamujące rozwój nowotworów. Pozytywnie wpływa też na wygląd skóry i włosów gdyż opóźnia procesy stażenia. Wysokiej jakości oliwa z oliwek extra virgin ma charakterystyczny lekko goryczkowaty smak. Należy ją stosować na surowo np. jako dodatek do sałatek. Wszyscy powinniśmy codziennie spożywać porcję warzyw najlepiej właśnie w formie sałatki. Kombinacji jest nieskończenie wiele, ale aby były pełnowartościowe i smaczne

powinny składać się z:

 - warzyw różnokolorowych: surowe sałaty-lodowa, rzymska, masłowa, kapusty-pekińska

   biała, czerwona, roszponka, rukola, szpinak, awokado, pomidor, ogórek, rzodkiewka, cebula,

   szczypiorek, seler naciowy, grillowane: cukinia, bakłażan, papryka, gotowane: brokuł,

   kalafior, burak.

 - tzw "wsad": kurczak grillowany, indyk, polędwiczka wieprzowa, jaja na twardo, sery (feta,

   kozi, owczy, żółty, pleśniowy), ryby (np. łosoś, tuńczyk), owoce morza (np krewetki) itp

 - orzechy(np włoskie, pini) lub nasiona (dynia, słonecznik) najlepiej prażone

 - niektóre świeże owoce - pestki granatu, gruszka, brzoskwinia, ananas, suszone owoce (żurawina, rodzynki, miechunka)

 - SOS - który nada i podkreśli smak sałatki. Sprawi, że warzywa przestaną być nudne i mdłe czy nawet obrzydliwe.

 

Sos czy dressing, musi pobudzić nasze kubki smakowe, dlatego powinien zawierać obowiązkowo produkty, które są:

 - słone (sól himalajska, sos sojowy...)

 - kwaśne (ocet winny, jabłkowy, balsamiczny, sok z cytryny)

 - pikantne (pieprz, ostra papryka, musztarda)

    oraz opcjonalnie

 - słodkie (miód, syrop klonowy, szczypta cukru)

 - gorzki (większość ziół, musztarda)

  Bazą tych dressingów jest właśnie dobrej jakości oliwa z oliwek tłoczona na zimno lub olej. Tłuszcz, idealnie łączy ze sobą wszystkie składniki,

     ponadto podnosi walory smakowe sałatek i wartości odżywcze.

   Sos musi być obowiązkowo w każdej sałatce, a dobry dresing radykalnie zmienia i podkreśla smak. Oto kilka propozycji popularnych sosów:

 

      Podstawowy sos winegret:                                                               Sos winegret włoski z octem balsamicznym:

      1/2 szklanki oliwy z oliwek                                                                        8 łyżek oliwy z oliwek

      3 łyżki soku z cytryny                                                                                1 łyżka octu balsamicznego

      1/2 łyżki musztardy                                                                                  1 łyżka octu winnego

      2 łyżki ziół prowansalskich                                                                        1 łyżka musztardy (Dijon)

      sól, pieprz do smaku                                                                                 1 łyżka miodu

                                                                                             2 łyżki ziół prowansalskich

        Sos cezar:                                                                        sól, pieprz do smaku

       5 łyżek majonezu     

       1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

       1 łyżka musztardy

        30g startego parmezanu                                                                          Sos 1000 Wysp:

        1 ząbek czosnku                                                                                    1/2 szklanki jogurtu naturalnego

         sól, pieprz                                                                                           1/2 łyżki ketchupu

                                                                                                                   1/2 łyżki majonezu

                                                                                                                   1 łyżka soku z cytryny

                                                                                                                   sól, pieprz

     Sos miodowo - musztardowy:

      3 łyżki musztardy łagodnej

      3 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżki miodu

      1/2 łyżki octu balsamicznego

 

        Majonez:

      4 surowe żółtka jaja

      250ml oleju lnianego

      kilka kropel soku z cytryny

      sól, pieprz, cukier do smaku

 

        Sos jogurtowo-ziołowy:

      150g jogurtu naturalnego

      1 łyżka soku z cytryny

      2 łyżki oliwy z oliwek

      1/2 łyżki tymianku

      1/2 łyżki bazylii

      1/2 łyżki oregano

      sól, pieprz do smaku

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium