Darmowa dostawa od 199zł

Wymień punkty na produkty gratisowe :)

Progi zakupowe >300zł i >500zł

Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

Do darmowej dostawy: 199,00 zł

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Potrzebujesz jeszcze 199.00zł do darmowej dostawy (Kurier UPS).

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Smak - Podstawowy zmysł człowieka 0
Smak - Podstawowy zmysł człowieka

Smak i zapach to podstawowe zmysły człowieka

Za odbieranie bodźców smakowych odpowiedzialne są kubki smakowe, a dokładniej znajdujące się w nich komórki. Każdy kubek smakowy posiada od 50 do 100 komórek, które zostają pobudzone poprzez substancje rozpuszczone w śluzie pokrywającym błonę śluzową w pobliżu kubków smakowych. Kiedyś uważano, że na języku istnieje mapa smaków, która określa strefy odpowiedzialne za rozróżnianie poszczególnych smaków. Jednak okazało się, że było to błędne tłumaczenie tekstu z 1901 roku napisanego przez D.P. Haniga. W 1974 roku tekst dokładną analizę, po której ostatecznie wiadomo już, że mapa smaków nie istnieje i chodziło o pewne różnice w reakcji na smaki, natomiast receptory odpowiedzialne za różne smaki rozmieszczone są na całym języku. Zmysł smaku daję ogromne możliwości w odróżnianiu od siebie różnych pokarmów. Wyróżnia się cztery główne smaki jakie rozpoznaje człowiek: słodki, gorzki, kwaśny i słony. Istnieje jeszcze piąty smak o nazwie umami. Został on odkryty przez chemika Kikunae Ikeda w 1908 roku. Po wielu badaniach i rozważaniach trwających prawie cały wiek w 2000 roku oficjalnie dołączył do pozostałych smaków. Umami inaczej "pyszny '' lub ''wyśmienity '' określany jest jako smak głęboki, intensywny i tzw. mięsisty. Odpowiada on za wykrywanie kwasu glutaminowego występującego naturalnie w wielu produktach np. w mięsie, wodorostach, mleku, soji oraz w potrawach sfermentowanych

Rola tłuszczu w sosach i dipach

Tłuszcz jest niezbędny do utrzymania prawidłowych procesów życiowych. Poprawia przyswajalność witamin A, D, E i K jak również innych substancji odżywczych. Ponadto jest najlepszym nośnikiem smaku ponieważ wydobywa i podkreśla smak wielu potrawom. Świetnym przykładem jest oliwa z oliwek, która na pewno obecna jest w każdej kuchni osób dbających o zdrową dietę. Zawiera około 72 % kwasu oleinowego. Jest to tłuszcz jednonienasycony, który chroni organizm przed chorobami układu krążenia. Oprócz tego zawiera silne przeciwutleniacze i polifenole hamujące rozwój nowotworów. Pozytywnie wpływa też na wygląd skóry i włosów gdyż opóźnia procesy starzenia. Wysokiej jakości oliwa z oliwek extra virgin ma charakterystyczny lekko goryczkowaty smak. Należy ją stosować na surowo np. jako dodatek do sałatek.

Z czego zrobić sałatkę

Wszyscy powinniśmy codziennie spożywać porcję warzyw najlepiej właśnie w formie sałatki. Kombinacji jest nieskończenie wiele, ale aby były pełnowartościowe i smaczne i powinny składać się z:

 - warzyw różnokolorowych: surowe sałaty-lodowa, rzymska, masłowa, kapusty-pekińska, biała, czerwona, roszponka, rukola, szpinak, awokado, pomidor, ogórek, rzodkiewka, cebula, szczypiorek, seler naciowy, grillowane: cukinia, bakłażan, papryka, gotowane: brokuł, kalafior, burak.

 - tzw "wsad białkowy": kurczak grillowany, indyk, polędwiczka wieprzowa, jaja na twardo, sery (feta, kozi, owczy, solankowy. halloumi, paneer, żółty, pleśniowy), ryby (np. łosoś, tuńczyk, sardynka), owoce morza (np krewetki., kalmary, ośmiornice) itp

 - orzechy(np włoskie, pini, pecan, migdały) lub nasiona i pestki (dynia, sezam, słonecznik) najlepiej surowe ale mogą być prażone.

 - niektóre świeże owoce jako dodatek - pestki granatu, gruszka, brzoskwinia, ananas, suszone owoce (żurawina, rodzynki, miechunka)

 - SOS - który nada i podkreśli smak sałatki. Sprawi, że warzywa przestaną być nudne i mdłe czy nawet obrzydliwe.

Sos czy dressing, musi pobudzić nasze kubki smakowe, dlatego powinien zawierać obowiązkowo produkty, które są:

 - słone (sól himalajska, sos sojowy...)

 - kwaśne (ocet winny, jabłkowy, balsamiczny, sok z cytryny)

 - słodkie (kremy balsamiczne, sosy owocowe, miód, syrop klonowy, szczypta cukru)

 - gorzki (większość ziół, musztarda)

 - umami (sos sojowy, musztarda, grzyby, sery dojrzewające, pomidor, smażone mięso i wywary)

 - pikantne (pieprz, ostra papryka, musztarda) i choć nie jest zaliczany bezpośrednio do smaków to zaostrza wszystkie inne.

Oto 7 najbardziej popularnych sosów do sałatek

Bazą tych dressingów jest właśnie dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgine lub zimnotłoczony olej . Tłuszcz, idealnie łączy ze sobą wszystkie składniki, ponadto podnosi walory smakowe sałatek i wartości odżywcze.

Sos musi być obowiązkowo w każdej sałatce a dobry dresing radykalnie zmienia i podkreśla smak. Oto kilka propozycji popularnych sosów:

 

Podstawowy sos winegret:                                                               

1/2 szklanki oliwy z oliwek                                                                       

3 łyżki soku z cytryny                                                                             

1/2 łyżki musztardy                                                                                 

2 łyżki ziół prowansalskich                                                                      

sól, pieprz do smaku                                                                                

Sos winegret włoski z octem balsamicznym:

8 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka octu winnego

1 łyżka musztardy (Dijon)

1 łyżka miodu

2 łyżki ziół prowansalskich

sól, pieprz do smaku

Sos cezar:

5 łyżek majonezu     

1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

1 łyżka musztardy

30g startego parmezanu                                                                         

1 ząbek czosnku                                                                                   

sól, pieprz                                                                                         

Sos 1000 Wysp:                                                                                                     

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1/2 łyżki ketchupu                                                                                                        

1/2 łyżki majonezu

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Sos miodowo - musztardowy:

3 łyżki musztardy łagodnej

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki miodu

1/2 łyżki octu balsamicznego

Majonez domowy:

4 surowe żółtka jaja

250ml oleju lnianego lub oleju z awokado

kilka kropel soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

Sos jogurtowo-ziołowy:

150g jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżki tymianku

1/2 łyżki bazylii

1/2 łyżki oregano

sól, pieprz do smaku

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium