Wiadomo, że kasza jaglana ma zbawienny wpływ na zdrowie. Nie zawiera glutenu i do tego kryje w sobie wiele witamin m.in. z grupy B, żelazo, miedź oraz ważną dla skóry i paznokci krzemionkę. Jest jedną z najstarszych kasz i coraz częściej gości w naszym menu. Jest doskonałą bazą do różnych deserów. Dzisiejsza nasza propozycja to bardzo łatwy do wykonania owocowy pudding z kaszą jaglaną. Przepyszny i delikatny w smaku deser z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego :)
Składniki: ( 4 porcje )
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 300 g mango
- 400 ml mleczko kokosowe
- 1 banan
- 2 łyżeczki miodu
- 30 g (8 łyżek) nasion chia
- 100 g płatków migdałowych ciętych
- 125 g borówki amerykańskiej
- 50 g truskawek do ozdobienia
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy ciepłą wodą i dodajemy 4 łyżeczki mleczka kokosowego, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny aż nasiona wchłoną płyn. ( na 1 łyżkę nasion 4-5 łyżek wody)
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie do momentu aż woda będzie przeźroczysta. W płaskim garnku gotujemy wodę, wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy na malutkim gazie przez 15 minut. (proporcje: na 1 szklankę kaszy - 2 szklanki wody) Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut i czekamy aż kasza dojdzie pod przykryciem. Lekko ciepłą kaszę blendujemy na gładką masę z mango, bananem, dodajemy miód i resztę mleczka kokosowego.
Układamy warstwowo w pucharku w następującej kolejności: nasiona chia, łyżką nakładamy delikatnie pudding, następnie wierzch pokrywamy warstwą migdałów i posypujemy borówkami. Na koniec układamy truskawki. Smacznego :)
Wartości odżywcze w 100 g: 237 kcal
Węglowodany: 30,0 g
Tłuszcz: 11,5 g
Białko: 5,0 g