Przepyszna tarta z brzoskwiniami to doskonały pomysł na wakacyjny deser. Brzoskwinie swoim smakiem i zapachem kojarzą się ze słonecznym latem, więc grzechem byłoby nie wykorzystać tych sezonowych owoców. Do wykonania tarty została użyta mąka kokosowa, która świetnie sprawdza się w tego typu ciastach. Pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosowych, bogata w błonnik, naturalnie nie zawiera glutenu. Ze względu na dobre wartości odżywcze mąka kokosowa często stosowana jest przez sportowców jak również osoby ceniące zdrowy styl życia. Przepis na tartę z brzoskwiniami potwierdza, że można w pełni delektować się smakami lata i nie trzeba wcale rezygnować ze słodkich wypieków.
Składniki:
- 300g mąki kokosowej
- 4 żółtka
- 60g cukier kokosowy
- 80g masło śmietankowe
- 180g śmietanka kokosowa
Dodatkowo
- 1 budyń bezglutenowy waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 500g obranych ze skórki i pokrojonych brzoskwiń
- 100g malin do ozdobienia
Przygotowanie:
Żółtka i cukier kokosowy łączymy ze sobą ubijając mikserem. Stopniowo dodajemy masło, mąkę kokosową i śmietankę. Tak połączone składniki na koniec ugniatamy ręcznie. Ciasto wkładamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń według przepisu z torebki i lekko studzimy. Schłodzone ciasto wykładamy na formę o średnicy 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając aby również delikatnie zachodziło na boki formy. Spód ciasta pokrywamy warstwą budyniu, a na wierzch ciasno układamy brzoskwinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Smacznego :)
Wartości odżywcze na 100g : 213,4
Węglowodany: 18,9g
Tłuszcz: 12,9g
Białko: 5,3g