Owoce suszone są bogactwem minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem błonnika roślinnego, który reguluje pracę jelit. Zawarte w nich witaminy A, E i C poprawiają kondycję skóry, natomiast witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu krążenia, a także układu nerwowego oraz poprawiają nastrój.
Dzięki spożywaniu owoców suszonych do naszego organizmu trafiają bardzo potrzebne składniki mineralne, które również pełnią szereg ważnych funkcji. Magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, żelazo, sód i potas wpływają pozytywnie na układ kostny, a także odgrywają ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej.
Owoce suszone z pewnością mogą być traktowane jako zdrowa przekąska zaspakajając przy tym ochotę na coś słodkiego. Ich zaletą jest to, że są łatwo dostępne przez cały rok i mogą być długo przechowywane. Dodając owoce suszone do jogurtów, owsianek, ciast czy deserów smacznie i zdrowo wzbogacimy naszą dietę.
Do najcenniejszych należą: miechunka (jagoda inkaska), jagody goji, morwy, żurawina, daktyle i figi.