Pochodzące z Queensland w Australii orzechy macadamia są królem orzechów. Mają delikatny, kremowy smak, a kształtem przypominają orzechy laskowe. W ich wnętrzu kryją się cenne, odżywcze skarby. Macadamia wyróżnia się największą zawartością tłuszczów ze wszystkich orzechów. Są to w znacznej większości nienasycone kwasy tłuszczowe dobroczynne dla naszego zdrowia. Chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, mają również działanie przeciwzakrzepowe i pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu.
Orzechy macadamia są też dobrym źródłem błonnika, który odgrywa ważną rolę w procesie trawienia oraz dba o pracę naszych jelit. Ze względu na obecność w nich białka ( w 100g jest około 9g ), są ważnym elementem w diecie wegetarian. Macadamia mają w swoim składzie wiele witamin: B2, B3, B5, B6, E i A, które wspomagają pracę mózgu, a także poprawiają kondycję i wygląd skóry. Bogate w istotne dla zdrowia minerały takie jak: wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo z pewnością wzmocnią układ kostny i mięśniowy. Cenione są również w przemyśle kosmetycznym, ponieważ olej pozyskiwany z tych orzechów wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków. Olejek macadamia to często występujący składnik w kremach do twarzy, maseczkach, szamponach i odżywkach do pielęgnacji włosów.
Orzechy macadamia są wysokokaloryczne, lecz nie należy się tego bać, gdyż zawarte w nich niezbędne składniki pomogą wykorzystać licznie obecne tłuszcze w przydatny dla naszego organizmu sposób. Śmiało mogą stanowić doskonałą zdrową przekąskę oraz smaczny dodatek do owsianek, ciasteczek jak również sałatek. Warto więc zadbać o to, aby zagościły w naszym codziennym jadłospisie i służyły naszemu zdrowiu.