Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Oleje tłoczone na zimno, czy rafinowane? Co powinniśmy o nich wiedzieć?

0
Oleje tłoczone na zimno, czy rafinowane?

Organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje ważnych składników odżywczych, do których należą również tłuszcze. Wielonienasycone tłuszcze pełnią bardzo istotną rolę, ponieważ stanowią budulec do tworzenia błon biologicznych każdej komórki naszego ciała i wpływają pozytywnie na różne procesy fizjologiczne. Do nich należą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obecne w olejach roślinnych i rybach. Nasz organizm nie jest w stanie sam sobie ich wytworzyć, więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Oleje zimnotłoczone powinny być obecne w codziennej diecie, ponieważ są ich doskonałym źródłem, a ponadto posiadają wiele dobroczynnych właściwości wnoszących szereg korzyści w nasze zdrowie.

Aby dokonywać dobrych i świadomych wyborów trzeba wiedzieć jaka jest różnica między olejami zimnotłoczonymi a rafinowanymi.

   Oleje rafinowane otrzymywane są w procesie wytłaczania nasion w wysokich temperaturach przekraczających  nawet 200 stopni Celsjusza z dodatkiem rozpuszczalników jakimi są silne substancje chemiczne. Dzięki takiej obróbce uzyskuje się produkt korzystny jedynie z punktu widzenia "handlowego'' gdyż nadaje się on do długotrwałego przechowywania, natomiast wysoka temperatura przyczynia się do ich zmiany w niekorzystne dla zdrowia tłuszcze trans oraz pozbawia wszelkich wartości odżywczych czy witamin.

Etapy rafinacji chemicznej:
1. Ekstrakcja wytłoków za pomocą rozpuszczalników (najczęściej za pomocą heksanu lub benzyny ekstrakcyjnej) - powstaje miscela.
2. Odbenzynowanie – destylacja.
3. Odśluzowanie (z udziałem kwasu fosforowego, który jakby nie patrzeć jest substancję żrącą) - tu żegnamy się z lecytyną, minerałami i chlorofilem.
4. Odkwaszanie (najczęściej za pomocą kolejnego żrącego związku chemicznego: ługu sodowego) – tu zostawiamy
resztę fosfolipidów, białek i minerałów.
5. Bielenie (przeważnie przy udziale ziemi aktywowanej)
6. Dezodoryzacja (przeważnie w temp. 200-300 st C) Co może dziać się z olejem w takiej temperaturze? Niemal pewne, że powstaną znane nam tłuszcze trans ;)
7. Winteryzacja (odwoskowanie), w niektórych olejach.

Tak otrzymany olej można jeszcze uwodornić, czyli otrzymać tłuszcz utwardzony np. „smaczną” margarynkę, której sprzedaż w USA jest zabroniona od 2015 roku.

   Oleje zimnotłoczone to produkty wysokiej jakości zachowujące wszystkie cenne składniki. Metoda tłoczenia na zimno polega na wytłaczaniu nasion w niskich temperaturach nie przekraczających 40-50 stopni Celsjusza przy użyciu wytłaczarek lub pras. Dzięki temu, że nie są poddawane rafinacji nie tracą swoich dobroczynnych składników odżywczych. W przeciwieństwie do rafinowanych posiadają smak i wspaniały naturalny aromat. Takie oleje pakowane są w szklane i ciemne butelki, mają krótki termin przydatności i muszą być przechowywane w lodówce w temperaturze od 5 - 10 stopni celsjusza.

      Właściwości najpopularniejszych olejów zimnotłoczonych:

 - olej lniany - jest jednym z najwartościowszych olejów uzupełniających kwasy omega -3, których niedobór może doprowadzić m.in. do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Zawarta w oleju lnianym witamina E chroni przed przedwczesnym starzeniem. Regularnie spożywany tworzy barierę ochronną przed chorobami serca, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka. Posiada właściwości regenerujące, łagodzące i przeciwzapalne. Pomaga w utrzymaniu równowagi hormonalnej. Korzystnie wpływa na skórę i na włosy.

 - olej z pestek dyni - charakteryzuje się ciemnozielonym zabarwieniem i unikalnym zapachem i smakiem. Zawiera duże ilości selenu, potasu i cynku. Jest bardzo bogaty w witaminy E, B1, B2, B6, A, C i D. Polecany jest przede wszystkim na pasożyty oraz działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia. Ponadto oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. Dzięki zawartości błonnika reguluje metabolizm i ułatwia odchudzanie. Stosowany w kosmetyce przynosi wiele korzyści m.in. właściwości wygładzające, nawilżające, uelastycznia skórę i zapobiega powstawaniu rozstępów. Działa wzmacniająco na paznokcie i włosy. Pomaga także w walce z trądzikiem i opryszczką. Olej z pestek dyni stosuje się na zimno jako dodatek do warzyw, sałatek czy ugotowanych jajek. Bardzo dobrze komponuje się również z deserami w szczególności z lodami waniliowymi.

 - olej z ostropestu - cechuje się wysoką zawartością sylimaryny, która odpowiedzialna jest za stabilizację błony komórkowej hepatocytów (komórki wątrobowe stanowiące główny element strukturalny wątroby) dzięki czemu chroni wątrobę przed toksynami i pobudza ją do regeneracji. Olej z ostropestu ma również działanie oczyszczające organizm, tworzy skuteczną barierę przed truciznami takimi jak: alkohol, leki, metale ciężkie, pestycydy. Wspomaga układ odpornościowy, regeneruje uszkodzoną skórę, przyspiesza gojenie odleżyn i owrzodzeń.

 - olej konopny - pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno z nasion konopi z rodzaju ''cannabis sativa''. Pod względem składu chemicznego i właściwości jest unikalnym produktem. Odznacza się imponującą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych gdzie stosunek omega-6 do omega-3 jest w prawidłowej proporcji, która wynosi 3:1. W oleju konopnym występują kwasy takie jak: oleinowy, palmitynowy, gama-linolenowy, arachidowy i eikozanowy. W składzie obecne są przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały oraz witaminy A, D, E i K. Znany jest z właściwości regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i antyseptycznych. Jest bardzo pomocny w schorzeniach takich jak: łuszczyca, osteoporoza, klimakterium, choroby nowotworowe, reumatoidalne zapalenie stawów, nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo-naczyniowe, kamienie żółciowe, zaburzenia hormonalne, HIV, gruźlica, słaby metabolizm. Polecany jest osobom wyniszczonym chorobą i cierpiących na awitaminozę. Olej konopny należy spożywać na zimno więc można dodawać do sałatek dressingów lub po prostu polewać warzywa czy makarony.

      Tłuszcze stanowią bardzo istotny element w codziennej diecie, dostarczają mnóstwo energii, pełnią wiele ważnych funkcji i posiadają cenne właściwości prozdrowotne. Wybierajmy więc oleje dobrej jakości nierafinowane, wytwarzane z nasion niemodyfikowanych i bez dodatków. Pozwólmy aby na stałe zagościły w naszych kuchniach jako smaczny i cenny dodatek do wielu potraw. 

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium