Nasiona Chia (nasiona szałwii hiszpańskiej) - roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali mająca szerokie liście i niewielkie fioletowe lub białe kwiaty. Jej owoce ( rozłupina ) zawierają bardzo dużo malutkich czarnych, białych lub szarych nasion. Zwane są nasionami Chia, co z języka starożytnych majów znaczy "siła". Dawniej Aztekowie uznawali je za główne pożywienie, które poprawiało kondycję fizyczną i dodawało energii.
W ostatnich latach nasiona te stały się bardzo popularne i stosowane są wśród osób prowadzących na co dzień zdrowy tryb życia. Chia cenione są za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (30%) i omega-6 (40%). Wpływają one pozytywnie na pracę mózgu poprawiając pamięć i koncentrację, a także pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz mają korzystny wpływ na układ krążenia. Według badań przeprowadzonych przez Sloan Kattering Cancer Center ( Instytut badawczy w Nowym Jorku) nasiona chia zmniejszają ryzyko powstawania chorób sercowo - naczyniowych, a także pomagają w regulacji poziomu glukozy we krwi.
Nasiona chia słynne są też ze swych właściwości odżywczych, gdyż posiadają wiele witamin i minerałów. Mają spore ilości witamin z grupy B, które odpowiedzialne są za nasz układ nerwowy. Zaś wysoka zawartość witamin A i E poprawiają kondycje skóry. Zaskakujące jest to, że mają w swoim składzie znacznie więcej wapnia niż mleko. Doskonale uzupełniają również w naszym organizmie niedobory cynku, żelaza, magnezu i fosforu. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość błonnika wspomagają układ trawienny, a także działają oczyszczająco na jelita. Nasiona chia znane są też osobom, które walczą z nadwagą, ponieważ dodając ich do posiłków dają uczucie sytości. Znalazły one również szerokie zastosowanie w kuchni, są dodawane do wypieków pieczywa, koktajli, jogurtów i sałatek, ale najbardziej znane jest ich wykorzystanie w przygotowaniu puddingów.
Nasiona chia słusznie noszą nazwę superfoods, ponieważ mają wspaniały wpływ na nasze zdrowie. Bez problemu można je znaleźć w każdym sklepie ze zdrową żywnością.