Maca nazywana też skarbem Inków, dla których była cenniejsza niż złoto i dostępna tylko dla wybranych. Jest warzywem korzeniowym, uprawianym w peruwiańskich górach od ponad 2 tysięcy lat. Nosi opinię rośliny wzmacniającej, poprawiającej wytrzymałość i dającej mnóstwo energii. Korzeń maca posiada właściwości adaptogenne, czyli normalizujące i usprawniające różne funkcje w organizmie w zależności od jego potrzeb, działa uodparniająco na stres nie powodując żadnych działań niepożądanych. Bogata kompozycja składników odżywczych pobudza organizm do większej aktywności dlatego korzeń maca powinien być stosowany przez sportowców i wszystkich, którzy narzekają na brak energii.
Maca w zupełności zastąpi steroidy anaboliczne, a to za sprawą dużej zawartości wysokiej jakości białka i odpowiedniej ilości węglowodanów, doskonale pomaga zregenerować tkankę mięśniową po ciężkim treningu. Zatem powinien być obowiązkowym składnikiem w diecie kulturystów.
Korzeń maca to skarbnica wielu witamin ( A, B1, B2, B6, C, D i E ) oraz minerałów ( żelazo, cynk, potas, wapń, mangan, miedź, sód, krzem, jod i fosfor ). Nie brakuje w nim też kwasów tłuszczowych takich jak: linolowy, palmitynowy i oleinowy.
Substancje zawarte w tej roślinie sprawiają, że oferuje nam ona wiele korzyści zdrowotnych:
- przyczynia się do ochrony tkanki chrząstnej, dzięki czemu wspomaga leczenie osteoporozy i stanów zapalnych stawów,
- reguluje pracę gruczołów tarczycy, nadnerczy, jajników i trzustki,
- reguluje poziom cholesterolu,
- dzięki zawartości olejków gorczycznych działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie,
- poprawia nastrój i przeciwdziała depresji,
- wpływa na pracę mózgu poprawiając pamięć i koncentrację,
- sproszkowany korzeń maca zwiększa syntezę kolagenu, dzięki czemu poprawia się wygląd włosów i skóry,
- wspomaga leczenie bezpłodności u mężczyzn,
- wspomaga sprawność seksualną,
- pomaga złagodzić objawy menopauzy i dolegliwości związane z miesiączkowaniem,
- poprawia wydajność organizmu,
Maca jest bez wątpienia produktem superfood. Należy jednak pamiętać, że zalecana dawka to nie więcj niż 5 gram dziennie. Świetnie komponuje się jako dodatek do szejków lub składnik przekąsek np. batonów proteinowych. Proszek można rozpuścić w szklance soku owocowego jak również może stanowić dodatek do jogurtów. Sproszkowany korzeń maca dostępny jest w naszym sklepie e-superfood.pl.