Puszysty sernik z musem daktylowym jest to bardzo pyszne, zdrowe i pożywne ciasto. Idealnie pasuje na spotkania przy kawie w gronie najbliższych jak również na niedzielny podwieczorek. Spód na bazie mąki kokosowej oraz śmietanka kokosowa sprawiają, że ciasto nie jest suche i twarde, a także nadaje delikatniejszego smaku, natomiast puszysty mus daktylowy świetnie zastępuje karmel i dodaje słodkości.
Składniki na ciasto: ( forma na tartę o średnicy 27cm )
- 250 g mąki kokosowej
- 1 całe jajko
- 1 łyż. proszku do pieczenia BIO
- 100 g masła śmietankowego
- 150 g śmietanki kokosowej
Składniki na masę serową:
- 5 jajek
- 750 g twarogu półtłustego
- 30 g erytrolu
- 150 g śmietanki kokosowej
- 80 g rodzynek
- szczypta soli
Składniki na masę daktylową:
- 350 g daktyli bez pestek
- 100 g śmietanki kokosowej
- 100 g chipsy kokosowe
Przygotowanie ciasta:
Mąkę kokosową mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, całe jajko i śmietankę kokosową. Starannie zagniatamy ciasto aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z erytrolem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg i śmietankę kokosową. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek dodając szczyptę soli. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy rodzynki.
Masa daktylowa:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Następnie odlewamy wodę, dodajemy śmietankę kokosowa i blendujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
Na wcześniej posmarowaną masłem formę na tartę o średnicy 27 cm wykładamy ciasto, delikatnie wyklejając również boki. Wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez godzinę, +/- 15 minut.
Po wystygnięciu wierzch ciasta smarujemy masą daktylową i posypujemy chipsami kokosowymi. Smacznego :)
Wartości odżywcze na 100 g: 251 kcal
Węglowodany: 23,5 g
Tłuszcz: 12,6 g
Białko: 10,7 g