Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli jest doskonałe na zdrową, słodką rozpustę i co ważne - bez wyrzutów sumienia. Przepyszne, lekko słodkie i wilgotne przypadnie do gustu każdemu kto uwielbia czekoladowe łakocie. Ciasto można wzbogacić w zależności na co mamy ochotę dodając np.: wiórki kokosowe owoce suszone, orzechy, słonecznik lub gorzką czekoladę. Zaletą jest prostota wykonania i pasuje na każdą okazję.
Składniki na ciasto:
- 500g fasoli konserwowej (dwie puszki po odsączeniu)
- 2 banany
- 6 całych jaj
- 80g erytrolu
- 75g karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
Składniki na polewę:
- 90g oleju kokosowego
- 80g karobu
- 70 g jagód goji (do posypania na wierzch)
Przygotowanie:
Ciasto (blacha o wymiarach 24x36)
Fasolę należy wypłukać i odsączyć na sitku. Jajka, fasolę, erytrol i banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy karob i proszek do pieczenia dokładnie mieszając. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 min.
Polewa
Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku (nie dopuścić do zagotowania). Stopniowo dodajemy karob i mieszamy aż do połączenia składników.
Przestudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy jagodami goji - gotowe! Smacznego :)
Wartości odżywcze na 1 porcję (ok.150g): 270 kcal
Węglowodany: 26,0 g
Tłuszcz: 14,1 g
Białko: 6,2 g