Sorgo (proso Afrykańskie), co to takiego? Jest to zboże uprawiane w tropikalnych częściach Afryki. Roślina rośnie nawet w bardzo trudnych warunkach i jest odporna na suszę. Nie ma zatem potrzeby stosowania sztucznych nawozów. Ziarna sorgo bogate są w wapń, żelazo, potas i fosfor, a także jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Nie brakuje w nim również białka. Stanowi świetne urozmaicenie diety bezglutenowej, gdyż nie zawiera glutenu. Doskonale nadaje się do potraw na zimno jak równiez na gorąco. W naszym przepisie świetnie komponuje się w daniu obiadowym obok chrupiących filetów z kurczaka oraz brokułami i papryką. Chrupiące fileciki z kurczaka z sorgo można dodatkowo podawać z dowolnym dipem jogurtowo - czosnkowym lub ziołowym.
Składniki: (na 2 porcje dla dwóch osób)
1/2 szklanki sorgo
1 łyżeczka masła
200g fileta z piersi z kurczaka
1 jajko
40g sezamu białego
150g brokuł
110g papryki
olej kokosowy do smażenia
zioła według własnego uznania: tymianek, bazylia, estragon lub majeranek
sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
Sorgo trzeba wcześniej namoczyć: zalewamy zimną wodą (0,5 szklanki sorgo na 1,5 szklani wody) i moczymy przez od 8 - 12 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z odrobiną masła i szczyptą soli przez około 20 minut lekko mieszając. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Mięso kroimy na średnie kawałki, posypujemy solą i ziołami. Roztrzepujemy w jednej miseczce jajko, a do drugiej wsypujemy sezam. Mięso panierujemy kolejno najpierw w jajku, a następnie w sezamie. Na rozgrzany olej kokosowy kładziemy obtoczone kawałki i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. W tym samym czasie gotujemy brokuły i podsmażamy paprykę. Wszystko razem układamy na talerzu i zdrowy obiad gotowy. Smacznego :)
Wartości odżywcze w 1 porcji: 521 kcal
Węglowodany: 46,3 g
Tłuszcz: 23,5 g
Białko: 36,8 g