rob-zakupy-zyskaj-rabaty

Producenci
Promocje
Mąka jaglana 1kg
Mąka jaglana 1kg
7,00 zł 5,60 zł
szt.
Ziemia okrzemkowa Diatomit FSF 1kg wiaderko Perma-Guard
Ziemia okrzemkowa Diatomit FSF 1kg wiaderko Perma-Guard
59,00 zł 47,20 zł
szt.
Sok pomidorowy BIO 300 ml BioFood
Sok pomidorowy BIO 300 ml BioFood
6,50 zł 5,85 zł
szt.
Płyn do mycia kuchni 500 ml Only ECO
Płyn do mycia kuchni 500 ml Only ECO
14,99 zł 7,50 zł
szt.
Żel do mycia ciała hipoalergiczny 200ml Only BIO
Żel do mycia ciała hipoalergiczny 200ml Only BIO
17,00 zł 8,50 zł
szt.
Ogórki Korniszony DeLuxe 740g BIO BioFood
Ogórki Korniszony DeLuxe 740g BIO BioFood
14,90 zł 13,41 zł
szt.
Sok z ogórka kiszonego BIO 300 ml BioFood
Sok z ogórka kiszonego BIO 300 ml BioFood
5,99 zł 5,39 zł
szt.

  

Chrupiące fileciki z kurczaka z sorgo 0
Chrupiące fileciki z kurczaka z sorgo

Sorgo (proso Afrykańskie), co to takiego? Jest to zboże uprawiane w tropikalnych częściach Afryki. Roślina rośnie nawet w bardzo trudnych warunkach i jest odporna na suszę. Nie ma zatem potrzeby stosowania sztucznych nawozów. Ziarna sorgo bogate są w wapń, żelazo, potas i fosfor, a także jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Nie brakuje w nim również białka.  Stanowi świetne urozmaicenie diety bezglutenowej, gdyż nie zawiera glutenu. Doskonale nadaje się do potraw na zimno jak równiez na gorąco. W naszym przepisie świetnie komponuje się w daniu obiadowym obok chrupiących filetów z kurczaka oraz brokułami i papryką. Chrupiące fileciki z kurczaka z sorgo można dodatkowo podawać z dowolnym dipem jogurtowo - czosnkowym lub ziołowym.

Składniki: (na 2 porcje dla dwóch osób)

1/2 szklanki sorgo

1 łyżeczka masła

200g fileta z piersi z kurczaka

1 jajko

40g sezamu białego

150g brokuł

110g papryki

olej kokosowy do smażenia

zioła według własnego uznania: tymianek, bazylia, estragon lub majeranek

sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

Sorgo trzeba wcześniej namoczyć: zalewamy zimną wodą (0,5 szklanki sorgo na 1,5 szklani wody) i moczymy przez od 8 - 12 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z odrobiną masła i szczyptą soli przez około 20 minut lekko mieszając. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Mięso kroimy na średnie kawałki, posypujemy solą i ziołami. Roztrzepujemy w jednej miseczce jajko, a do drugiej wsypujemy sezam. Mięso panierujemy kolejno najpierw w jajku, a następnie w sezamie. Na rozgrzany olej kokosowy kładziemy obtoczone kawałki i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. W tym samym czasie gotujemy brokuły i podsmażamy paprykę. Wszystko razem układamy na talerzu i zdrowy obiad gotowy. Smacznego :)

Wartości odżywcze w 1 porcji: 521 kcal

Węglowodany: 46,3 g

Tłuszcz: 23,5 g

Białko: 36,8 g

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium