Jeśli macie ochotę coś pochrupać lub brak pomysłu na zdrową przekąskę do pracy, przedstawiamy Wam wspaniałe pyszne, chrupiące i oczywiście zdrowe ciasteczka gryczane z ziarnami. Idealne również dla osób, które muszą zadbać o dietę bezglutenową ponieważ płatki gryczane jak również pozostałe składniki nie zawierają glutenu. Nie są dosładzane cukrem, gdyż rodzynki w zupełności nadają im słodkiego smaku. Ich wielką zaletą jest to, że dodatki można komponować w zależności na co mamy ochotę. Znikają w błyskawicznym tempie, więc lepiej je przygotować z podwójnej porcji ;)
Składniki:
- 250 g płatki gryczane bezglutenowe
- 180 g jogurt naturalny
- 1 całe jajko
- 130 g rodzynki suszone
- 100 g nasiona słonecznika
- 100 g pestki dyni łuskane
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aż powstanie plastyczna masa. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy ciasteczka dowolnego kształtu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 25 - 30 minut. Gotowe! Smacznego :)
Wartości odżywcze na 100 g: 241 kcal
Węglowodany: 29,5 g
Tłuszcz: 10,5 g
Białko: 9,3 g