Lato jest wspaniałą porą roku, która obfituje w przeróżne sezonowe owoce. Dzięki nim możemy wyczarować pyszne, pełne witamin desery. W dzisiejszym przepisie wracamy wspomnieniami do czasów dzieciństwa - kultowe galaretki z bitą śmietaną, po które każdy chętnie sięgał :) Nasza propozycja to bezglutenowe galaretki z owocami oraz puszystą śmietanką kokosową. Orzeźwiający, zdrowy i słodki deser idealny na upalne popołudnia.
Składniki na 4 porcje:
- 1 bezglutenowa galaretka o smaku truskawkowym
- 1 bezglutenowa galaretka o smaku wiśniowym
- 1 bezglutenowa galaretka o smaku cytrynowym
- 1 bezglutenowa galaretka o smaku pomarańczowym
- 250 ml śmietanki kokosowej
- 200 - 300 g owoców - własna kompozycja (w tym przypadku są to jagody, maliny i truskawki)
Przygotowanie:
Galaretki bezglutenowe przyrządza się troszkę inaczej. Każdą galaretkę przygotowujemy w osobnym naczyniu. Najpierw zawartość torebki wsypujemy do 250 ml zimnej wody i mieszamy. Następnie gotujemy przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Śmietankę kokosową miksujemy przez około 3 minuty do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji.
Tak przygotowane wcześniej galaretki dzielimy na cztery części, kroimy w kostkę i do każdego pucharka nakładamy warstwowo na przemian z owocami i śmietanką kokosową. Smacznego :)
Wartości odżywcze 1 porcji: 226 kcal
Węglowodany: 29,8 g
Tłuszcz: 13,1 g
Białko: 2,2 g