Aromatyczne pesto bazyliowe z makaronem z czerwonej soczewicy oraz orzeszkami piniowymi to idealne danie dla zapracowanych ponieważ jest łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Pachnąca, świeża bazylia oraz zielona natka pietruszki to skarbnica witamin, a oliwa z oliwek ekstra virgin i orzeszki piniowe podnoszą wartość odżywczą i walory smakowe tego dania. Makaron z czerwonej soczewicy świetnie się komponuje ze wszystkimi składnikami i co ważne - jest to produkt bezglutenowy, pochodzący z certyfikowanych upraw ekologicznych. Klasyczne danie mimo swojej prostoty zniewala smakiem i zapachem, jest doskonałym pomysłem na letni obiad :)
Składniki:
- 300 g makaron z czerwonej soczewicy bezglutenowy
- 150 ml oliwa z oliwek ekstra virgin
- 60 g bazylia
- 40 g natka pietruszki
- 100 g orzeszki piniowe
- 50 g parmezan tarty
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska, pieprz ( do smaku)
- 200 g pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Orzeszki piniowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i lekko podprażamy do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy oliwę z oliwek, bazylię, pietruszkę, czosnek, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie blendujemy na jednolity sos. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i obsmażamy przez 2- 3 minutki na patelni z obu stron. Ugotowany wcześniej makaron ( makaron z czerwonej soczewicy gotujemy przez 8 minut w lekko osolonej wodzie ) mieszamy z sosem, podajemy z pomidorkami, a na wierzch posypujemy parmezanem. Smacznego :)
Wartości odżywcze na 100 g potrawy: 326 kcal
Węglowodany: 19,9 g
Tłuszcz: 21,5 g
Białko: 12,2 g