Opis
Podstawowe informacje
- Kraj Pochodzenia: Polska
- Producent: Palce Lizać
- Opakowanie jednostkowe: 1 szt - 810 ml
- Jednostka sprzedaży: 1 szt
Składniki
- Tłuszcz mleczny 50%,
- olej kokosowy,
- naturalny aromat wanilii,
- cynamonu i kardamonu
PRODUKT BEZGLUTENOWY! BEZ LAKTOZY I KAZEINY!
Masło sklarowane Ghee pozyskiwane według tradycyjnej indyjskiej receptury. Nie wymaga przechowywania w lodówce!. Naturalne, w zależności od sezonu może mieć konsystencję półpłynną lub bardziej zbitą. Możliwy osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.
Masło sklarowane ghee
[czytaj: gi]
- to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
- jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je około 7-8 h,
- pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
- nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
- nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
- może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
- to w 100% tłuszcz mleczny,
- zawiera witaminy A,D, E, K,
- nie zawiera złego cholesterolu,
- nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.
Zastosowanie:
Masło ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach. Może być używane do:
- do smażenia – nie przypala się,
- do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
- do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
- do kawy kuloodpornej ;),
- na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
Masło ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.
Cechy masła ghee:
- ma strukturę lipoidalną – idealnie jest przyswajane przez komórki ciała,
- jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
- oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
- używane do kąpieli – nawilża ciało,
- wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
- ochrania śluzówkę żołądka,
- rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
- wzmacnia system odpornościowy,
- działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
- poprawia pracę mózgu.
Oprócz tradycyjnego naturalnego masła GHEE, występują jego odmiany smakowe:
- waniliowe z cynamonem i kardamonem: do słodkości, sosów, zup, warzyw,
- ziołowe z tymiankiem, rozmarynem, liśćmi curry i kminem rzymskim: do chleba sosów, mięsa,
- czosnkowe: absolutnie do wszystkiego,
- chilli: do chleba, sosów, zup, mięsa,
- bazyliowe: do sosów, zwłaszcza spaghetti, pizz, tart, chleba, zup,
- kokosowe: mieszanka masła ghee z olejem kokosowym, do gotowania, szczególnie polecana do kawy, ale także świetna jako krem czy maska do włosów i skóry.
- z czosnkiem niedźwiedzim: do jajecznicy, do dań mięsnych,
- grzybowe (grzyby leśne): do gulaszu, sosów, pieczeni, zup.
O firmie Palce Lizać:
Firma powstała w 2014 roku w Rzeszowie z inicjatywy Przemysława Filipa, nauczyciela jogi i zdrowia naturalnego. To działalność zajmująca się produkcją i sprzedażą masła sklarowanego według indyjskiej receptury – ghee. Nauczył się jej osobiście właściciel podczas wielokrotnych podróży do Indii. Firma jest pierwszym producentem ghee w Polsce.
Klarowanie masła wiąże się z celami firmy, którymi są zdrowie konsumentów, poprawa jakości spożywanych przez nich pokarmów oraz propagowanie medycyny naturalnej (ghee jest bardzo ważnym elementem medycyny ajurwedyjskiej). Celem firmy jest także edukacja w tych zakresach.
Masło oferowane jest w smakach: naturalnym, bazyliowym, ziołowym, waniliowym, chili, czosnkowym, kokosowym (sezonowo z czosnkiem niedźwiedzim i grzybami).
Dane techniczne
Bezglutenowe | BEZ GLUTENU |
KETO i Low Carb | KETO LCHF |
Opinie o produkcie (0)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Energia do kawy 810 g Palce Lizać
towar niedostępny