Opis
Kakao sproszkowane nieodtłuszczone surowe Raw BIO 150g Bio Planet
Produkt posiada Certyfikat BIO
Kakao nieodtłuszczone to naturalny, zdrowy produkt o wielu zastosowaniach! Kakao surowe sproszkowane jest doskonałym źródłem magnezu i innych niezbędnych dla utrzymania zdrowia składników odżywczych. Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje najlepsze surowe kakao sproszkowane z wysokiej jakości nasion kakaowca. Kakao sproszkowane BIO nie zawiera dodatków konserwantów, polepszaczy smaku i innych zbędnych składników. Kakao sproszkowane, surowe – nieodtłuszczone ma bogaty, wyrazisty smak prawdziwego kakao. Dzięki uniknięciu obróbki termicznej, udało się zachować wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Doskonale sprawdzi się w kuchni – do wypieków, owsianki, smoothie itp. Kakao naturalne mogą pić dzieci i dorośli. Można na jego bazie przygotować zdrowe napoje roślinne.
Składniki:
Kakao sproszkowane surowe nieodtłuszczone 100%.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 2805 kJ/ 678 kcal
- Tłuszcz: 52.0g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 30.0 g
- Węglowodany: 29.0 g
- W tym cukry: 1.5 g
- Błonnik: 23.0 g
- Białko: 12.0 g
- Sól: 0.15 g
- Kraj pochodzenia: Peru
- Producent: Bio Planet
- Opakowanie jednostkowe: 150g / 1szt.
- Jednostka sprzedaży: 1 szt.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ziarna kakao — jak możemy je sklasyfikować?
Ziarna kakaowca są nasionami drzewa kakaowca właściwego, to z nich wytwarzane jest kakao oraz czekolada. Możemy wyróżnić trzy główne i najbardziej popularne odmiany kakaowca w zależności od kraju pochodzenia: Criollo — bardzo trudny w uprawie, do produkcji najwyższej jakości ziaren kakaowca i czekolad rzemieślniczych — uprawiany głównie w Meksyku, Wenezueli. Forastero — główna i podstawowa odmiana do produkcji masowych ilości czekolad — uprawiana w Amazonii i Afryce Zachodniej. Hybrydę dwóch poprzednich, czyli Trinitario — używana do produkcji wysokiej jakości czekolad, ponieważ łączy w sobie wytrzymałość odmiany Forastero i szlachetność odmiany Criollo — uprawiana w wielu krajach.
Wyróżniamy różne formy kakao w zależności od tego jak są przetworzone:
-
Ziarna kakaowca w całości
-
Nibsy kakaowe, czyli pokruszone ziarna kakaowe
-
Masa kakaowa, bardzo gęsta pasta stosowana jako podstawowy składnik czekolady
-
Masło kakaowe, czyli tłuszcz uzyskany z ziarna kakao
-
Kakao w proszku
-
Kakao sproszkowane surowe nieodtłuszczone, inaczej kakao naturalne
-
Kakao odtłuszczone, alkalizowane
-
-
Kakao ceremonialne
Kakao nieodtłuszczone z certyfikatem ekologicznym — Bio Planet
Warto zwracać uwagę, czy kakao nieodtłuszczone, które wybieramy, ma certyfikat ekologiczny. Jest to gwarancja najwyższej jakości ziaren kakaowca. Aby określić składnik ekologicznym, całe plantacje muszą spełniać odpowiednie normy. Możesz to zauważyć na opakowaniu. Jeśli widzisz zielony listek — oznacza to, że dany produkt posiada certyfikat bio. Kakao nieodtłuszczone ze sklepu e-superfood taki ma! Masz gwarancję wysokiej jakości, naturalnego smaku i aromatu.
Kakao nieodtłuszczone a kakao odtłuszczone. Jakie są główne różnice?
Główną różnicą jest zawartość tłuszczu kakaowego. Nieodtłuszczone kakao surowe powstaje przez zmielenie najwyższej jakości ziaren kakaowca, ale nie odsysaniu z powstałej miazgi tłuszczu kakaowego. W przypadku surowego kakao zawartość tłuszczu może sięgać nawet ponad 50%. Produkt alkalizowany będzie miał go około 10-12%. Różny jest też aromat produktu, w przypadku kakao nieodtłuszczonego aromat jest intensywny, gorzki. Kakao odtłuszczone jest łagodniejsze. Naturalny smak kakao jest wyrazisty, różny w zależności od gatunku kakaowca. Popularną metodą obróbki kakao jest mielenie kriogeniczne, co pozwoliło na uzyskanie bardziej intensywnego smaku i aromatu produktu, ale także na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych. Ziarna kakao w tej metodzie przed zmieleniem zostały głęboko zamrożone.
Co można przygotować używając nieodtłuszczonego kakao w proszku?
Tradycyjne kakao nieodtłuszczone można oczywiście dodać do wypieków lub wykorzystać jako składnik deserów. Możesz rozpuścić je w mleku — ponieważ jest bez dodatku cukru, napój będzie pyszny i zdrowy, a gdy chcesz je dosłodzić, możesz użyć miodu. Ale czy wiesz, że kakao można użyć także jako peeling? Wystarczy połączyć je razem z cukrem bądź solą i bazą jaką jest olej, np. kokosowy lub jojoba. Tak powstała pasta cukrowa będzie idealną odżywczym i aromatycznym peelingiem. Dzięki antyoksydantom kakao nadaje się też do przygotowania maseczki na twarz. Dodaj je do oleju lub miodu i nałóż na twarz — tak zmieszane składniki tworzą bombę witaminową z super wartością odżywczą!
Oczywiście kakao nieodtłuszczone zamówione w e-superfood.pl ma ogrom wartości odżywczych i najlepiej zjeść, ale wykorzystanie go w roli naturalnego kosmetyku jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek produktu lub uratowanie go przed wyrzuceniem, kiedy minie data ważności.
Dane techniczne
BIO ekologiczne | BIO |
KETO i Low Carb | KETO LCHF |
Opinie o produkcie (0)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Kakao sproszkowane surowe nieodtłuszczone BIO RAW 150g Bio Planet





towar niedostępny

Buy this products now - pay for it in 30 days