
Producent
-
Aceites Vadolivo (1)
-
Alb Gold (5)
-
Alce Nero (5)
-
Allos (2)
-
Amaizin (5)
-
Amylon (15)
-
AUGA (3)
-
Balviten (7)
-
Baton Warszawski (15)
-
Becks Cocoa (4)
-
Belvas (8)
-
benjamissimo (3)
-
Better Than Foods (8)
-
BEZGLUTEN (2)
-
Bio Bandits (1)
-
Bio Oaza (3)
-
Bio Planet (15)
-
Bio Raj (1)
-
BioFood (14)
-
Biopont (2)
-
BIOSAURUS (1)
-
Biovegan (7)
-
Blanxart (3)
-
BOMBUS (1)
-
Bombus (5)
-
BYODO (3)
-
Celiko (4)
-
Coco Farm (40)
-
Dary Natury (11)
-
DietFood (17)
-
Doti Natural (3)
-
Ecomil (14)
-
Ekograszka (1)
-
EkoWital (7)
-
Emperatriz (1)
-
Extrudo (1)
-
Farma Świętokrzyska (1)
-
Food Studio (5)
-
Frosch (1)
-
GO PURE (4)
-
Helcom (10)
-
Holle (16)
-
Hooidammer (1)
-
House of denmark (3)
-
Keto Chef (6)
-
King Soba (2)
-
Kowalewski (11)
-
Krokus (8)
-
La Cuisine d'Autrefois (2)
-
Lima (1)
-
ME GUSTO (2)
-
Mintasic (3)
-
MORI-NU (1)
-
Natumi (9)
-
Natur Green (2)
-
Natural (1)
-
Natureat (1)
-
NaturFrut (1)
-
Neumarkter Lammsbrau (1)
-
Nominal (2)
-
OldElPaso (1)
-
ONOFF SPICES (3)
-
Organic House (3)
-
OVKO (2)
-
Owocowy Dom (4)
-
Palce Lizać (4)
-
PAN (2)
-
Pan Do Mar (3)
-
Papagrin (4)
-
Pasta Natura (2)
-
Pięć Przemian (110)
-
Podkarpackie Skarby (1)
-
POLIGRAN/VITAFAN (1)
-
Pure&Good (3)
-
Rapunzel (3)
-
RAW COCOA (13)
-
Sam Mills (6)
-
Santini (2)
-
Starpharma (12)
-
super fudgio (1)
-
super fudgio (3)
-
Targroch (1)
-
Terrasana (15)
-
Torras (15)
-
Turtle (6)
-
Verival (1)
-
Wild Willy (1)
-
Zwergenwiese (6)
Produkty bezglutenowe
Chcesz jeść wartościowe i smaczne produkty bezglutenowe, żeby cieszyć się pełnym zdrowiem i zawsze dobrym samopoczuciem? Wybierz żywność z asortymentu naszego sklepu internetowego e-superfood. Oferowane przez nas jedzenie bez glutenu to różne przekąski, słodycze i produkty, które możesz wykorzystać do pieczenia ciasta, gotowania obiadu i przyrządzania smacznych potraw.



Produkty bezglutenowe mają charakterystyczne oznaczenie w postaci przekreślonego kłosa. Są najlepszą żywnością dla osób z celiakią i wszystkich tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu, dobrym nastroju, energii i optymizmie. Jedzenie bez glutenu jest popularne, ponieważ wpływa bardzo korzystnie na cały organizm. Wiele objawów takich jak np. bóle brzucha, nudności, spadek energii, zaparcia czy biegunki pojawiające się po jedzeniu, wynika z nieświadomego spożywania nadmiernej ilości glutenu. Gluten znajduje się w wielu produktach dostępnych w zwykłych sklepach i w ten sposób może być dostarczany do organizmu nawet każdego dnia! Bezglutenowy sklep online zapobiega takim sytuacjom. To również wygodna forma składania zamówień i dostawa bezpośrednio do domu! Sprawdź jaka żywność bezglutenowa jest dostępna w naszym asortymencie i zamów coś dla siebie lub swojej rodziny.
Żywność bez glutenu – w jaki sposób powstaje?
Wiele osób zwracających uwagę na rodzaj kupowanej żywności potwierdza fakt, że bardzo często produkty bezglutenowe dostępne w sklepach posiadają walory smakowe bardzo zbliżone lub do złudzenia przypominające te typowe dla zwykłych wyrobów. Zasadniczo uzyskanie takich, a nie innych właściwości w przypadku jedzenia bezglutenowego pod względem konsystencji czy zapachu jest możliwe i w wielu przypadkach nie sprawia żadnych trudności. Każdy producent stosuje w tym przypadku własne i ściśle strzeżone receptury. Podstawą jest tutaj dobranie składników oraz przeprowadzenie obróbki technologicznej w taki sposób, aby efektem końcowym był pełnowartościowy produkt bez glutenu, czyli smaczna żywność, z której można w dowolnej chwili skorzystać. Efekty starań producentów są niekiedy spektakularne, dzięki czemu osoby, które muszą zwracać uwagę na to, co spożywają, mogą swobodniej funkcjonować.
Produkty bez glutenu – jak je rozpoznać?
Niektóre artykuły spożywcze dostępne na rynku to produkty bezglutenowe. Takie jedzenie w niektórych sklepach znajduje się na osobnych półkach, jednak nie jest to regułą. Aby rozpoznać, czy mamy do czynienia z wyrobem spełniającym nasze oczekiwania, musimy na opakowaniu odszukać odpowiednią informację. Jest to symbol przekreślonego kłosa, czasami też naniesione w widocznym miejscu hasło gluten-free. Dodatkowo zawsze warto przeanalizować skład w poszukiwaniu nazw zbóż takich jak pszenica, jęczmień oraz żyto, które dyskwalifikują dany produkt jako bezglutenowy. Obecnie też można wspomóc się technologią i korzystać z jednej z wielu aplikacji na telefon, które pozwalają szybko i sprawnie wyśledzić w sklepie właściwe pozycje.
Dlaczego niektóre osoby muszą ograniczyć spożywanie glutenu?
Wybieranie przez niektóre osoby żywności z przekreślonym kłosem w sklepach nie wiąże się ze stosowaniem żadnej cudownej diety. Jest to konieczność wynikająca ze specyfiki funkcjonowania organizmu cierpiącego na chorobę glutenozależną lub z nadwrażliwością na tego typu jedzenie. W celu ograniczenia efektów ubocznych konieczne jest częściowe lub niekiedy całkowite usunięcie z jadłospisu różnych produktów, na przykład wielu rodzajów pieczywa, wyrobów cukierniczych, tradycyjnych makaronów, płatków owsianych czy słonych przekąsek. Na szczęście obecnie na półkach w sklepach znajduje się wiele ciekawych propozycji, na przykład orzechy, specjalne batoniki, a nawet bajgle, bułki hamburgerowe i buliony gotowe do przygotowania smacznego dania na śniadanie, obiad lub kolację.