
Produkty oznakowane DEMETER to najwyższa jakość uzyskana w zgodzie z naturą z poszanowaniem praw ludzi i zwierząt. Wyprodukowana w gospodarstwach biodynamicznych bez chemii, ulepszaczy i zbędnych dodatków i objęta rygorystyczna kontrolą.
Produkty oznakowane DEMETER to najwyższa jakość uzyskana w zgodzie z naturą z poszanowaniem praw ludzi i zwierząt. Wyprodukowana w gospodarstwach biodynamicznych bez chemii, ulepszaczy i zbędnych dodatków i objęta rygorystyczna kontrolą.
Tahini to rodzaj pasty sezamowej, która jest wytwarzana z ziaren sezamu. Jest stosowana w wielu kuchniach świata. U nas w Polsce zyskuje coraz większą popularność. Główne jej zastosowanie to składnik humusu. Posiada wiele cennych składników i właściwości prozdrowotnych.
Rodzajów sera jest bardzo wiele. Szacuje się, że na świecie jest około 4 tysięcy gatunków. Ser ma swoich zwolenników i przeciwników.
Przyprawy poprawiają teksturę potrawy, wyostrzają węch, poprawiają smak i kolor, konserwują i leczą. Pod względem zawartości antyoksydantów nie mają sobie równych.
Likopen to związek który „lubi” obróbkę termiczną. Największym jego rezerwuarem jest naturalnie przetworzony pomidor . Idealnym jego źródłem są sosy pomidorowe, soki, passaty, koncentrat pomidorowy, ketchupy czy suszone pomidory.
Istnieje wiele odmiennych gatunków miodu , w zależności od miejsca pochodzenia, klimatu, urodzajności gleb i występującej na nich roślinności. Każdy miód w zależności od tych cech może posiadać różnorodne właściwości smakowe, zapachowe i odżywcze. Miód jest wykorzystywany w profilaktyce zdrowotnej. Wspiera układ odpornościowy. Posiada własciwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe.
Oliwa z oliwek extra vergine to źródło tłuszczów nienasyconych. Chroni nasz umysł i serce. Świetna sama lub jako dodatek do dipów, warzyw i sosów. Bezpieczna po obróbce termicznej.
Zastanawiamy się jakie warzywa należy kupować. Jakie różnice występują w smaku i wartościach odżywczych. Gdzie kupować aby mieć pewność, że są dobrej jakości. Bez chemicznych oprysków i sztucznych nawozów.
Zdrowie i potrzeby dziecka są celem nadrzędnym każdego rodzica.
Zasady oraz nawyki żywieniowe, które dziecko widzi w domu i najbliższym środowisku jest wyznacznikiem jego wyborów i preferencji żywieniowych.
To co podajemy naszym dzieciom powinno być bogate w naturalne, ekologiczne produkty.
Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia musimy nauczyć się dobrych nawyków i dokonywać świadomych wyborów.
Na początku nasuwa się podstawowe pytanie: co jeść a czego unikać.
Rodzajów diet jest całe mnóstwo, ale bez względu na ich rodzaj powinniśmy unikać:
- Cukru
- Glutenu
- Oleju rafiniowanego
Książka „Dieta Ketogeniczna – jedz tłuszcz, spalaj tłuszcz ciesz się zdrowiem” , która okazała się bestsellerem. Jest starannym podsumowaniem bloga. Jest zbiorem kilkuletnich doświadczeń dopieszczanych opiniami czytelników. Jest przeznaczona dla chcących zmienić coś w swoim życiu, zrzucić zbędne kilogramy, lepiej wyglądać, zdrowiej się poczuć albo po prostu zmierzyć się z dietą ketogeniczną, która staje ostatnio bardzo popularna.
Od momentu premiery w grudniu 2019 roku w ciągu 1,5 roku zostało rozesłanych tysiące egzemplarzy nie tylko po Polsce, ale co ciekawe do większości krajów Europy. Najwięcej do Niemiec, Holandii i Wielkiej Brytanii a także do USA i Kanady.
W każdym rodzaju diety należy używać produktów świeżych, jak najmniej przetworzonych, najlepiej pochodzących ze źródeł ekologicznych. Choć "bio" czy "eko" to mocne określenie, to mogą to być np. jajka "od babci", warzywa działkowe lub jagody leśne.
Makaron shirataki, bardziej znany jako konjac, zdobywa coraz większą popularność na naszym polskim rynku.
Co to takiego? Gdzie go kupić? Jak przygotować? „Z czym to się je?”
Organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje ważnych składników odżywczych, do których należą również tłuszcze. Wielonienasycone tłuszcze pełnią bardzo istotną rolę, ponieważ stanowią budulec do tworzenia błon biologicznych każdej komórki naszego ciała i wpływają pozytywnie na różne procesy fizjologiczne. Do nich należą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obecne w olejach roślinnych i rybach. Nasz organizm nie jest w stanie sam sobie ich wytworzyć, więc muszą być dostarczane z pożywieniem.
Jeśli nie słyszeliście jeszcze o korzyściach jakie daje włączenie nasion "drzewa życia" do swojego jadłospisu, to jest to właśnie ten moment! Każda część tej cudownej rośliny ma potwierdzone działanie lecznicze!
Czy wiecie że rocznie zjadamy ok 2 kilogramów chemikaliów zawartych w żywności? Mowa tu oczywiście o konserwantach, które obecne są w prawie każdym produkcie. Ich zadaniem jest poprawić walory smakowe, wygląd, jak również przedłużają czas przechowywania. Niektóre konserwanty w ogóle nie zawierają substancji toksycznych, jednak im mniej chemii dostaje się do organizmu tym lepiej dla naszego zdrowia.
Smak jest jednym z podstawowych zmysłów człowieka. Pełni dość istotną rolę, gdyż pomaga analizować skład potraw, a także jesteśmy w stanie wyczuć nieświeże i szkodliwe produkty. Dzięki niemu mamy również przyjemność i możliwość delektować się potrawami.
Ziemia okrzemkowa zwana inaczej ziemią diatomową lub diatomitem tworzy się jako osad z jezior i mórz. Składa się głównie z pancerzyków glonów jednokomórkowych - okrzemek. Okrzemki mają ponad 30 milionów lat i powstają z organizmów podobnych do alg, które uległy procesowi cementowania.
Nie ma nic piękniejszego niż rozchodzący się po całym domu zapach pieczonego chleba. 100% żytni chleb na zakwasie z czarnuszką i siemieniem jest bardzo smaczny i pachnący. Czarnuszka ceniona jest nie tylko za swój piękny aromat, ale również za liczne właściwości lecznicze. Pomocna jest osobom mającym problemy z odpornością, alergikom, cukrzykom i osobom starszym. Działa antywirusowo, antybakteryjnie oraz antygrzybicznie. Ponadto bogata jest w witaminy: A, B1, B3, B6, E i F.