Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Pomidory i tajemniczy likopen 0
Pomidory i tejemniczy likopen

Likopen to związek który „lubi” obróbkę termiczną. Największym jego rezerwuarem jest naturalnie przetworzony pomidor . Idealnym jego źródłem są sosy pomidorowe, soki, passaty, koncentrat pomidorowy, ketchupy czy suszone pomidory.

czytaj całość »
Czy miód jest zdrowy? 0
Czy miód jest zdrowy?

Istnieje wiele odmiennych gatunków miodu , w zależności od miejsca pochodzenia, klimatu, urodzajności gleb i występującej na nich roślinności. Każdy miód w zależności od tych cech może posiadać różnorodne właściwości smakowe, zapachowe i odżywcze. Miód jest wykorzystywany w profilaktyce zdrowotnej. Wspiera układ odpornościowy. Posiada własciwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe.

czytaj całość »
Żywienie dzieci 0
Żywienie dzieci

Zdrowie i potrzeby dziecka są celem nadrzędnym każdego rodzica.
Zasady oraz nawyki żywieniowe, które dziecko widzi w domu i najbliższym środowisku jest wyznacznikiem jego wyborów i preferencji żywieniowych.
To co podajemy naszym dzieciom powinno być bogate w naturalne, ekologiczne produkty.

czytaj całość »
3 razy BEZ - bez cukru, bez glutenu, bez oleju rafinowanego. 0
3 razy BEZ - bez cukru, bez glutenu, bez oleju rafinowanego.

Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia musimy nauczyć się dobrych nawyków i dokonywać świadomych wyborów.

Na początku nasuwa się podstawowe pytanie: co jeść a czego unikać.

Rodzajów diet jest całe mnóstwo, ale bez względu na ich rodzaj powinniśmy unikać: 

- Cukru

- Glutenu

- Oleju rafiniowanego

czytaj całość »
Spektakularny sukces książki „Dieta ketogeniczna” OlaLaLCHF 0
Spektakularny sukces książki „Dieta ketogeniczna” OlaLaLCHF

Książka „Dieta Ketogeniczna – jedz tłuszcz, spalaj tłuszcz ciesz się zdrowiem” , która okazała się bestsellerem. Jest starannym podsumowaniem bloga. Jest zbiorem kilkuletnich doświadczeń dopieszczanych opiniami czytelników. Jest przeznaczona dla chcących zmienić coś w swoim życiu, zrzucić zbędne kilogramy, lepiej wyglądać, zdrowiej się poczuć albo po prostu zmierzyć się z dietą ketogeniczną, która staje ostatnio bardzo popularna.

Od momentu premiery w grudniu 2019 roku w ciągu 1,5 roku zostało rozesłanych tysiące egzemplarzy nie tylko po Polsce, ale co ciekawe do większości krajów Europy. Najwięcej do Niemiec, Holandii i Wielkiej Brytanii a także do USA i Kanady.

czytaj całość »
Mit tłuszczu - diety LCHF 2
MIT TŁUSZCZU - DIETY LCHF

W każdym rodzaju diety należy używać produktów świeżych, jak najmniej przetworzonych, najlepiej pochodzących ze źródeł     ekologicznych. Choć "bio" czy "eko" to mocne określenie, to mogą to być np. jajka "od babci", warzywa działkowe lub jagody leśne. 

czytaj całość »
Keto adaptacja - od czego zacząć? 0
Keto adaptacja - od czego zacząć?
Czy ketoza jest bezpieczna?
 
Dieta ketogeniczna staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Jest to model żywienia bardzo dobrze opracowany naukowo, gdyż ketoza kliniczna jest wykorzystywana m.in. w szpitalach w celach leczniczych już od 1920 roku. Wiele osób ceni sobie żywienie ketogeniczne, gdyż zapewnia im ono stabilne poziomy energii w ciągu dnia, lepsze samopoczucie, łatwiejsze i szybsze odchudzanie, brak ochoty na podjadanie oraz obniżenie poziomu glukozy we krwi i poprawę zdrowia.
czytaj całość »
Oleje tłoczone na zimno, czy rafinowane? Co powinniśmy o nich wiedzieć? 0
Oleje tłoczone na zimno, czy rafinowane?

Organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje ważnych składników odżywczych, do których należą również tłuszcze. Wielonienasycone tłuszcze pełnią bardzo istotną rolę, ponieważ stanowią budulec do tworzenia błon biologicznych każdej komórki naszego ciała i wpływają pozytywnie na różne procesy fizjologiczne. Do nich należą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obecne w olejach roślinnych i rybach. Nasz organizm nie jest w stanie sam sobie ich wytworzyć, więc muszą być dostarczane z pożywieniem.

czytaj całość »
Żyj kokosowo 0
Żyj kokosowo

Jeśli nie słyszeliście jeszcze o korzyściach jakie daje włączenie nasion "drzewa życia" do swojego jadłospisu, to jest to właśnie ten moment! Każda część tej cudownej rośliny ma potwierdzone działanie lecznicze!

czytaj całość »
Szkodliwy wpływ 'E' na zdrowie 0
Szkodliwy wpływ 'E' na zdrowie

Czy wiecie że rocznie zjadamy ok 2 kilogramów chemikaliów zawartych w żywności? Mowa tu oczywiście o konserwantach, które obecne są w prawie każdym produkcie. Ich zadaniem jest poprawić walory smakowe, wygląd, jak również przedłużają czas przechowywania. Niektóre konserwanty w ogóle nie zawierają substancji toksycznych, jednak im mniej chemii dostaje się do organizmu tym lepiej dla naszego zdrowia.

czytaj całość »
Smak - Podstawowy zmysł człowieka 5
Smak - Podstawowy zmysł człowieka

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów człowieka. Pełni dość istotną rolę, gdyż pomaga analizować skład potraw, a także jesteśmy w stanie wyczuć nieświeże i szkodliwe produkty. Dzięki niemu mamy również przyjemność i możliwość delektować się potrawami.

czytaj całość »
Ziemia okrzemkowa - właściwości i zastosowanie 0
Amorficzna ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa zwana inaczej ziemią diatomową lub diatomitem tworzy się jako osad z jezior i mórz. Składa się głównie z pancerzyków glonów jednokomórkowych - okrzemek. Okrzemki mają ponad 30 milionów lat i powstają z organizmów podobnych do alg, które uległy procesowi cementowania. 

czytaj całość »
Żytni chleb z czarnuszką i siemieniem 0
Żytni chleb z czarnuszką i siemieniem

Nie ma nic piękniejszego niż rozchodzący się po całym domu zapach pieczonego chleba. 100% żytni chleb na zakwasie z czarnuszką i siemieniem  jest bardzo smaczny i pachnący. Czarnuszka ceniona jest nie tylko za swój piękny aromat, ale również za liczne właściwości lecznicze. Pomocna jest osobom mającym problemy z odpornością, alergikom, cukrzykom i osobom starszym. Działa antywirusowo, antybakteryjnie oraz antygrzybicznie. Ponadto bogata jest w witaminy: A, B1, B3, B6, E i F.

czytaj całość »
Bezglutenowa galaretka z owocami i śmietanką kokosową 0
Bezglutenowa galaretka z owocami i śmietanką kokosową

Lato jest wspaniałą porą roku, która obfituje w przeróżne sezonowe owoce. Dzięki nim możemy wyczarować pyszne, pełne witamin desery. W dzisiejszym przepisie wracamy wspomnieniami do czasów dzieciństwa - kultowe galaretki z bitą śmietaną, po które każdy chętnie sięgał :) Nasza propozycja to bezglutenowe galaretki z owocami oraz puszystą śmietanką kokosową. Orzeźwiający, zdrowy i słodki deser idealny na upalne popołudnia.

czytaj całość »
Bezglutenowe placki z cukinii z dipem jogurtowo-koperkowym 0
Bezglutenowe placki z cukinii z dipem jogurtowo-koperkowym

Bezglutenowe placki z cukinii są świetną alternatywą dla osób, które muszą przestrzegać diety ze względu na nietolerancje glutenu. Zamiast zwykłej mąki pszennej użyta jest tapioka, która idealnie zagęszcza tworząc odpowiednią konsystencję. Jest to produkt skrobiowy pozyskiwany z bulw manioku. Posiada neutralny smak i zapach w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecana jest szczególnie alergikom, gdyż nie zawiera glutenu. Takie placki są dobrą opcją zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych. W tym przepisie wersja z czerwoną papryką z dipem jogurtowo-koperkowym. Chrupiące bezglutenowe placuszki z cukinii :) Musicie ich spróbować :)

czytaj całość »
Przepyszna tarta z brzoskwiniami 0
Przepyszna tarta z brzoskwiniami

Przepyszna tarta z brzoskwiniami to doskonały pomysł na wakacyjny deser. Brzoskwinie swoim smakiem i zapachem kojarzą się ze słonecznym latem, więc grzechem byłoby nie wykorzystać tych sezonowych owoców. Do wykonania tarty została użyta mąka kokosowa, która świetnie sprawdza się w tego typu ciastach. Pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosowych, bogata w błonnik, naturalnie nie zawiera glutenu. Ze względu na dobre wartości odżywcze mąka kokosowa często stosowana jest przez sportowców jak również osoby ceniące zdrowy styl życia. Przepis na tartę z brzoskwiniami potwierdza, że można w pełni delektować się smakami lata i nie trzeba wcale rezygnować ze słodkich wypieków.

czytaj całość »
Knedle ze śliwkami na bazie mąki gryczanej i twarogu 0
Knedle ze śliwkami na bazie mąki gryczanej i twarogu

Sezon na śliwki właśnie się zaczyna, jest to zatem dobry moment, aby na naszych stołach często gościły znane każdemu knedle. Aby podkreślić smak śliwek zostały one posypane cynamonem, który również nadaje pięknego aromatu. Ten przepis różni się od innych tym, że bazą ciasta jest mąka gryczana i twaróg, a nie gotowane ziemniaki. Mąka gryczana nie zawiera glutenu i jest bogactwem wielu składników odżywczych.

czytaj całość »
© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium