ZDROWE TŁUSZCZE
Zdrowe tłuszcze. Olej MCT.
Oleje MCT (ang: medium chain triglycerides) czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. To nasycone tłuszcze, które składają się z kwasów tłuszczowych zawierających od 6 do 10 atomów węgla.
Olej MCT to:
- łatwo wchłanialny tłuszcz;
- idealne źródło energii;
- pozytywnie wpływa na pracę mózgu;
- daje uczucie sytości;
- działa przeciwzapalnie;
- reguluje pracę żołądka;
- przyspiesza przemianę materii;
- wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej;
- obniża poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę;
- nie lubi złych bakterii i grzybów;
- zwiększa przyswajalność witamin ADEK;
Olej MCT jest stosowany głównie przez osoby aktywne fizycznie, pracujące umysłowo i osoby dbające o linię.
Olej MCT jest bardzo popularny w diecie ketogenicznej oraz innych dietach niskowęglowodanowych LCHF. Ułatwia organizmowi pozostanie w stanie ketozy po wyeliminowaniu węglowodanów.
Olej najlepiej spożywać, nie poddając go obróbce termicznej. Jego punkt dymienia to max. 120 stopni. Nie należy go przechowywać w lodówce, trzeba jedynie pamiętać by stał w ciemnym i chłodnym miejscu. Możesz go dodawać do sałatki, koktajlu lub pić czysty bez dodatków. Popularnym sposobem spożywania oleju jest dodawanie go do kawy kuloodpornej- popularnej w diecie Keto. Wskazane jest spożywanie go nie na czczo i w ilości około 20 g każdego dnia. Przedawkowanie MCT to nudności, bóle żołądka i biegunka. Olej nie ma praktycznie żadnego smaku. I to kolejny jego plus.
Rodzajów oleju MCT jest wiele.
Pozostaje tylko pytanie jaki MCT wybrać?
- palmowy czy kokosowy?
- standardowy C8+C10 czy czysty C8?
- w płynie czy w proszku?
- zwykły czy ekologiczny?
- drogi czy tani?
Wybierajcie i testujcie. U nas znajdziecie prawie wszystkie. Który wybieracie i jak go stosujecie?
E-superfood.pl