Darmowa dostawa od 199zł

Wymień punkty na produkty gratisowe :)

Progi zakupowe >300zł i >500zł

Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

Do darmowej dostawy: 199,00 zł

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Potrzebujesz jeszcze 199.00zł do darmowej dostawy (Kurier UPS).

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Wiosenna łąka tak pyszna jak leśny mech. 0
Letnia łąka tak pyszna jak leśny mech.

Wiosenna łąka tak pyszna jak Leśny mech. Ciasto idealne dla osób na dietach bezglutenowych i niskowęglowodanowych.

 

Zrobienie smacznego ciasta, które nie zawiera ani cukru, ani glutenu to wyzwanie. Ciasta niskowęglowodanowe i bezglutenowe, które się udają, dobrze wyglądają i świetnie smakują to jak dla mnie wyczyn. Często eksperymentuję w kuchni z różnym skutkiem.

Mam sprawdzone ciasta i desery, które smakują zarówno osobom eliminującym cukier i gluten, jak i tym w nich "zakochanych".

Do takich udanych ciast należy Wiosenna łąka, do upieczenia której zainspirowało mnie popularne w mediach ciasto Leśny mech.

Wiosenna łąka to bardzo smaczne, wilgotne ciasto migdałowo-szpinakowe z galaretką i kremem śmietankowym.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

Składniki potrzebne do sporządzenia kremu:

Składniki na warstwę owocową:

  • galaretka owoce leśne bez cukru 2 sztuki po 14 g Celiko
  • truskawki, jeżyny, poziomki i borówki
  • erytrytol do smaku

 

Wykonanie:

Blaty migdałowo-szpinakowe.

Zaczęłam od umycia, osuszenia i zblendowania szpinaku z odrobina cytryny. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę dodając stopniowo erytrytol. Mąkę migdałową wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Do szpinaku dodałam żółtka oraz składniki sypkie i wymieszałam, a następnie małymi partiami dodawałam pianę, delikatnie łacząc ją z masą.

Ciasto przełożyłam do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiłam do wystudzenia w piekarniku.

Następnie przekroiłam je na pół i wykroiłam ciut ciasta do dekoracji.

 

Wykonanie:

Krem.

Schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone razem zmiksowałam na sztywna masę dodając w miedzy czasie erytrytol w pudrze.

 

Wykonanie:

Warstwa owocowa:

Galaretki rozpuściłam w połowie wrzącej wody, dosłodziłam, a następnie dodałam pokrojone lub nie owoce. Gdy galaretka zaczęła tężęć wylałam ją do tortownicy na jeden z blatów, a drugim przykryłam i delikatnie docisnęłam. Ciasto włożyłam do schłodzenia do lodówki.

Gdy ciasto było wystarczająco schłodzone wyjęłam je z formy, wyłożyłam krem i udekorowałam.

Do dekoracji ciasta użyłam owoców, pokruszonego ciasta oraz kwiatów. Naturalna dekoracja dla mnie jest najefektowniejsza, ale można szaleć. Gotowe.

Smacznego.

 ketona_zona

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium