Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Świeże warzywa ekologiczne. Certyfikowane czy nie?

0
Świeże warzywa ekologiczne. Certyfikowane czy nie?

Warzywa są składnikiem prawie każdej potrawy, którą przygotowujemy, a przynajmniej tak powinno być, by na długo zachować zdrowie i witalność. Warzywa i owoce dostarczają organizmowi witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego, który stabilizuje w naszym ciele poziom cukru we krwi. Są najcenniejszym źródłem witaminy C, źródłem karotenu czyli witaminy A. Zawierają witaminy z grupy B, polifenol, potas, mangan, żelazo, cynk, fosfor, jod, sód i wiele innych cennych witamin i minerałów. Świetnie odkwaszają nasz organizm, czyli bronią nas przed chorobami nowotworowymi. 

Każdy z nas nie raz kupował warzywa i może zastanawiał się czy dokonał dobrego wyboru? Czy kupił dobrej jakości, naprawdę świeży, zdrowy, pozbawiony chemii „towar”? Czy cukinia, kalafior czy czosnek nie są pełne niewidocznych niespodzianek?

Warzywa kupujemy w sklepach, marketach, na targach i lokalnych straganach. Spotykamy się z różnymi oznaczeniami lub opisami tych produktów.

Eko burak, organic avocado, bio cebula.

Co oznaczają te nazwy?

Czy warto z takimi oznaczeniami kupować warzywa, owoce czy inne produkty?

Oczywiście.

Warto.

Te słowa mają takie samo znaczenie i informują nas o tym, że nasze produkty zostały wyhodowane czy wyprodukowane bez użycia chemii, konserwantów, oprysków, pestycydów.

Warzywa czy owoce opisane jako ekologiczne, bio czy organiczne to takie, które zostały wyhodowane w ekologicznych gospodarstwach, gdzie do ich produkcji użyto czystej wody, zastosowano naturalne metody nawożenia (gnojówka, obornik z kontrolowanych hodowli) i zachowano czystość gleby (mechaniczne sposoby usuwania chwastów). Nie stosowano chemicznych środków ochrony, pestycydów, nie nawożono nawozami zawierającymi azot i azotyny. Gdzie nie stosuje się regulatorów wzrostu czy GMO.

Ekologiczne warzywa zawierają o wiele więcej wartości odżywczych, zdrowotnych i antyoksydantów. Według badań jest w nich o wiele więcej:

-witaminy C i magnezu o około 30%

-żelaza o około 20%

-fosforu o około 13%.

Posiadają zwiększoną zawartość węglowodanów co sprawia, że są o wiele bardziej mięsiste i odporne na procesy gnilne. Mają intensywniejszy smak i zapach.

Świeże warzywa certyfikowane są oznakowane zielonym listkiem, na którym znajduje się 12 białych gwiazdek. Symbol ten gwarantuje, że zostały wyhodowane w certyfikowanych, kontrolowanych gospodarstwach rolnych. Wybierajmy takie właśnie produkty, z takimi oznaczeniami. Mamy wtedy pewność, że z buraczkiem czy cebulą nie wprowadzamy do swojego organizmu substancji, które nas powoli, systematycznie zatruwają, wywołują alergie, prowokują choroby cywilizacyjne.

Wprowadzajmy do naszej kuchni zdrowe, świeże produkty. Sadźmy w ogródkach, na działkach, balkonach zioła czy łatwe w uprawie warzywa. Cukinia, rukola, pomidor koktajlowy świetnie radzą sobie w donicach, a bazylia z pietruszką i oregano wprost szaleją na słonecznym balkonie.

Kupujmy warzywa i owoce certyfikowane. Nie są o wiele droższe od tych uprawianych na masową skalę, a na pewno o wiele zdrowsze.

Pamiętajmy szczególnie o naszych dzieciach, by od samego początku nie podawać wraz z pysznym brokułem, ziemniaczkiem czy słodką marchewką ukrytej chemii, która pustoszy młody organizm.

Modne teraz hasło JESTEŚ TYM CO JESZ- jest jak najbardziej prawdziwe. Warto o nim pamiętać i wprowadzać krok po kroku w życie. Wyjdzie nam to na zdrowie.

 

ketona_zona

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium