Zdrowe tłuszcze. Smalec gęsi sadełkowy.
Zaczęła się jesień, a wraz z nią sezon na naszą polską gęsinę. Po woli tradycja spożywania gęsiny powraca na polskie stoły. Warto przypomnieć, że dawniej 11 Listopada, w dniu Św. Marcina, wraz ze świętowaniem przywrócenia niepodległości, na naszych stołach zaczęła pojawiać się gęś.
Mięso gęsi jest wyjątkowe w smaku. Posiada właściwości zdrowotne. Możemy w nim znaleźć witaminę A, E,PP, z grupy B, szczególnie niacynę, oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, potas i fosfor. Tłuszcz gęsi zawiera kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, linolenowy i arachidonowy.
Smalec gęsi używany jest również w kosmetyce i medycynie ludowej jako lek na przeziębienia, bóle stawów i bóle reumatyczne. Z jego zawartością można znaleźć wiele maści i smarowideł. Z miodu, mleka i smalcu przyrządzano dawniej specjalną miksturę do picia. Inni tłuszczem gęsi nacierali plecy i klatkę piersiową, by pozbyć się kaszlu. Smalec gęsi pomaga przy zapaleniu oskrzeli. Łagodzi również bóle stawów i kręgosłupa oraz bóle reumatyczne.
Smalec Gęsi Sadełkowy. Jeden z popularniejszych tłuszczy wykorzystywanych w celach kulinarnych. To tłuszcz, który w temperaturze pokojowej jest lekko płynny, posiada przyjemny zapach i specyficzny smak. To jeden z najbardziej ekskluzywnych i najzdrowszych tłuszczów używanych od wieków w kuchni. Niestety niedoceniany.
Oprócz mnóstwa zalet ma tylko jedną wadę – trudno go kupić i szybko znika. U nas jest od samego początku. Sprzedaje się jak świeże bułeczki. To nie tylko wspaniały dodatek smakowy w kuchni. Posiada wysoką temperaturę dymienia ~200 st C, więc idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania.
Kto nie jadł kotletów smażonych na smalcu, ten nie jadł dobrych kotletów.
Warto zainteresować się tym produktem.