Semifreddo to tradycyjny włoski deser przypominający lody. Jest połowicznie zamrożony, aksamitny i delikatny. Można go podawać na talerzyku jak ciasto lub w pucharkach. To idealny smakołyk na upalne dni, który można wzbogacić owocami, orzechami czy czekoladą.
Moja wersja Semifreddo jest bez cukru, wpisuje się w dietę low carb, lchf i jest równie pyszna.
Składniki potrzebne do przygotowania deseru:
- jajka 3 sztuki
- śmietanka 36 200 ml
- erytrytol w pudrze do smaku, ja dałam 4 łyżki
- pistacje surowe
- maliny świeże lub mrożone
Wykonanie:
- białka ubiłam na sztywna pianę z odrobiną soli
- żółtka utarłam na puch ze słodzidłem (u mnie erytrytol w pudrze) i odrobiną soku z cytryny
- śmietankę także ubiłam na sztywno
Wszystkie składniki delikatnie połączyłam ze sobą, oraz dodałam pistacje (można je posiekać) oraz maliny.
Całość przełożyłam do foremki wyłożonej folią spożywczą, to ułatwiło mi wyjęcie Semifreddo po zamrożeniu i wstawiłam do zamrażarnika.
Po wyjęciu udekorowałam pistacjami i malinami. Gotowe.
Smacznego.
ketona_zona