Darmowa dostawa od 199zł

Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Potrzebujesz jeszcze 199.00zł do darmowej dostawy (Kurier UPS).

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Oliwa z oliwek tylko extra virgin. 0
Nie dolewaj oliwy do ognia

NIE DOLEWAJ OLIWY DO OGNIA

Historia oliwy rozpoczyna się od drzewka oliwnego zwanego oliwką, które znane jest już od 5000 tys. lat. Już w starożytnych czasach oliwka była bardzo cenionym drzewem. Chociaż niepozorna i powoli rosnąca cieszyła się uznaniem od zawsze. To roślina długowieczna o wysokiej odporności, dożywająca nawet 2000 lat. Występuje min. we Włoszech, Hiszpanii, Francji, Grecji, Maroko. Najwięcej plantacji występuje w rejonie Morza Śródziemnego.

Dojrzałe drzewka oliwne rodzą oliwki- niepozorne owoce, w których drzemie potężna siła. To z nich pozyskiwana jest oliwa

Od rejonu uprawy, jakości owocu, jego dojrzałości, sposobu produkcji zależy jakość oliwy, jej smak, kolor i zapach. Zapach może być owocowy, korzenny, kwiatowy. Kolor zielony, szmaragdowy czy złoty. Smak gorzki, cierpki, owocowy, słodki, pikantny. Najbardziej wartościowa to ta niefiltrowana, zielonkawa o wyczuwalnym posmaku pestki. Ta tańsza i łagodniejsza w smaku oliwa ma już mniej wartości odżywczych.

Każda dobra jakościowo oliwa jest inna. Każda ma swoich zwolenników i przeciwników.

Dobra, prawdziwa oliwa to ta wytłaczana na zimno, pochodząca z pierwszego tłoczenia, bez żadnych dodatków chemicznych, w 100% naturalna, prawidłowo przechowywana i dobrze transportowana. Taka oliwa znakowana jest napisem EXTRA VERGINE.

Najbardziej znane oliwy extra vergine to grecka, hiszpańska, włoska. To właśnie w rejonach Morza Śródziemnego notuje się mniejszy odsetek ludzi cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory niż w pozostałej części Europy. Wszystko wskazuje na to, że jest to efektem diety śródziemnomorskiej, której podstawą jest oliwa z oliwek.

Oliwa jest cennym źródłem witamin A, D, E, i K. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych . Głównym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek jest kwas jednonienasycony zwany kwasem oleinowym. Ma on ogromny wpływ na poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Zapewnia właściwe ciśnienie tętnicze, poprawia wrażliwość na insulinę, utrzymuje prawidłowe stężenie cukru we krwi. Jest zaliczany do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Oliwa extra vergine nasycona jest polifenolami -związkami, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie przed utlenianiem, a to zapobiega utlenianiu się tłuszczów w krwioobiegu i tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Polifenole chronią nasze serce i układ krwionośny.

Oliwa to zbawienie dla naszego woreczka żółciowego, układu trawiennego, układu odpornościowego. Wspomaga nasz umysł. Systematyczne jej spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Posiada również właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwnowotworowe.

Znajduje szerokie zastosowanie w każdej dobrej kuchni, szczególnie bliska jest kucharzom z rejonów śródziemnomorskich, Rozgościła się także na naszych polskich stołach. Lubimy ją dodawać do sałatek, warzyw, różnego rodzaju potraw, past, dipów czy pizzy.

Można ją poddawać obróbce termicznej. Dobra jakościowo oliwa extra vergin jest bezpieczna nawet przy temperaturze 220-240 stopni Celsjusza.

Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest jednak surowa. 

W kosmetyce też jest lubiana przez producentów. Zawierają ją kremy do twarzy, szampony czy balsamy do ciała. Szczególnie w kosmetykach naturalnych znajdziemy znaczne ilości oliwy, gdyż dobrze ujędrnia, nawilża, spłyca zmarszczki i odżywia.

By długo zachowywała swoje właściwości i świeżość należy ja przechowywać w ciemnym miejscu , z dala od źródeł ciepła i wilgoci.

Prawidłowo przechowywana, otwarta zachowuje świeżość od 12 do 18 miesięcy.

Świeża oliwa ma zapach przypominający skoszona trawę czy zielone pomidory, natomiast ta zepsuta pachnie zjełczałym tłuszczem i należy się jej wtedy pozbyć.

 NIE DOLEWAJ OLIWY DO OGNIA.

Dolewaj do każdej sałatki, potrawy, rób z jej dodatkiem dipy, sosy lub pij samą, by na długo zachować jasność umysłu i zdrowie. Delektuj się jej smakiem i aromatem.

 

 ketona_zona

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium