Mąka orkiszowa.
Na polskim rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów mąk. Wraz z modą na zdrowe odżywianie i popularnością różnego rodzaju diet rośnie też wybór mąk. Mamy mąki tradycyjne zawierające gluten, takie jak ta popularna z pszenicy. Mamy mąki bezglutenowe dla osób uczulonych lub nietolerujących glutenu. Mamy i niskowęglowodanowe skierowane do diet keto i low-carb. Klasyfikować i dzielić mąki można na wiele sposobów.
Ja dzisiaj zajmę się mąką orkiszową, która jest coraz bardziej popularna, lubiana i wiele fajnych wypieków można z niej wyczarować. Jest to mąka nie dla wszystkich(celiakia), ale ci którzy mogą spożywać produkty glutenowe docenią jej smak i walory po wypieczeniu.
Mąka orkiszowa produkowana jest z ziaren pszenicy orkisz Triticum spelta , pradawnej odmiany pszenicy, która zawiera słabszą strukturę glutenu lepiej przyswajalnego przez nasz organizm. Nie wolno jednak zapominać, że jednak go zawiera i jest nietolerowana przez osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakię.
Zbliżona jest do mąki pszennej, jednak zawiera mniej węglowodanów, więcej białka, błonnika, tłuszczów, i minerałów( żelazo, cynk, miedź, magnez, potas, selen) oraz min. witaminy z grupy B. Ziarno orkiszu nie tuczy, poprawia metabolizm i obniża cholesterol.
Wielkim plusem orkiszu jest to, że jest zbożem pozbawionym modyfikacji, odpornym na choroby, więc nie ma potrzeby używania do jego uprawy pestycydów. Jednak plony są o wiele mniejsze i to powoduje że przemysł poszedł w kierunku modyfikowanej pszenicy zwyczajnej plennej i tańszej.
Kto interesuje się zdrowym odżywianiem na pewno słyszał o św. Hildegardzie i jej oczyszczającej oraz leczniczej diecie opartej na ziarnach orkiszu odmian Oberkulmer Rotkorn, Frankenkorn gdyż one są gwarantem niemodyfikowanej, prastarej pszenicy.
Orkisz wraca do łask. Warto patrzeć z jakich gospodarstw pochodzi. My stawiamy na mąki z gospodarstw biodynamicznych czy ekologicznych, gdzie cały proces uprawy przebiega w zgodzie z naturą.
Nasze mąki orkiszowe pochodzą z gospodarstwa ekologicznego Juchowo Farm. Są idealne do wypieków, chlebów i bułek. Jeżeli używacie mąk pszennych namawiamy do zamiany na mąki orkiszowe.
Chleb wypieczony domowym sposobem z takiej mąki jest przepyszny.
Chleb orkiszowy przepis:
Składniki:
- Mąka orkiszowa Juchowo Farm Oberkulmer Rotkorn BIO, Demeter typ 550 1/2 kg
- Drożdże świeże 1/4 paczki
- Miód lub cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- Sól kłodawska 1 i 1/2 łyżeczki
- Woda ciepła ok. 400 ml
Drożdże mieszam ze słodzidłem i odrobiną ciepłej wody. Przesiewam mąkę, dodaję sól i ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto drewnianą łyżką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut.
Następnie ciasto chwilę wyrabiam i wykładam do wyłożonych papierem do pieczenia foremek-wymiar 200x110x75. Posypuję ziarnami dyni lub siemienia lnianego. Przykrywam ściereczką i czekam ok. 20 minut, by ciasto jeszcze podrosło. Wkładam do piekarnika. Temperatura 180 stopni, góra-dół. Pieczemy ok. 60 minut. Następnie chleb wyjmuję z pieca i foremek i zostawiam na kratce do ostygnięcia. Wchodzi pycha.
Można bawić się przepisem, dodawać różne ziarna do środka, można mieszać różne typy mąk orkiszowych, można użyć zamiast drożdży zakwasu chlebowego.
Eksperymentujcie. Smacznego.
ketona-zona