Keto bajgle wysokobiałkowe.
Diety niskowęglowodanowe, low-carb, keto zyskują coraz większą popularność. Promują zdrowy tryb życia, w zgodzie z naturalnym rytmem dobowym, pozbawiony destrukcyjnego cukru. Zaczynamy zdawać sobie sprawę z tego, że cukier to nasz wróg. Pojawia się coraz więcej niskowęglowodanowych produktów. Coraz więcej osób chce spożywać zdrowe, nieprzetworzone produkty bez cukru. Coraz częściej sami przygotowujemy sobie posiłki i chcemy, aby były zdrowe, wartościowe, bez cukru, czy glutenu.
W dietach niskowęglowodanowych brakuje nam tradycyjnego pieczywa, dlatego tak wiele osób tworzy przepisy, które w smaku przypominają nam tradycyjne pieczywo.
Ja sama często piekę keto pieczywo. Z różnym skutkiem. Czasami coś mi się udaje, a czasami nie.
Tym razem przepis, który podam, myślę, że jest udany, a same bajgle smakowały nie tylko ketonom, ale również fanom cukru i glutenu.
Przepis jest prosty, nie zawiera cukru i glutenu. To przepis na wysokobiałkowe keto bajgle serowe.
Składniki:
- Ser biały tłusty 250 g
- Ser żółty tarty mix 100 g
- Jaja 2 sztuki
- Mąka migdałowa 60 g
- Błonnik bambusowy 30 g
- Łuska babki jajowatej 30 g
- Sól 1/2 łyżeczki
- PDP 1/2 łyżeczki
- Sezam biały i czarny do posypania
- Żółtko do posmarowania bajgli przed pieczeniem.
Wykonanie:
Ser rozdrobniłam widelcem, dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam ciasto. Chwilę odczekałam i uformowałam 4 bajgle. Posmarowałam je żółtkiem i posypałam mieszanką sezamu białego i czarnego.
Bajgle ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wsadziłam do piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni, góra-dół, około 30 minut do zrumienienia. Następnie wyjęłam i studziłam na kratce.
Smacznego.
ketona_zona
Agataholistycznie
Zapowiada się super. https://agataholistycznie.blogspot.com/2023/12/superfoods-zywnosc-dla-zdrowia-i-energii.html