Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Jak je ugryźć ? Sery.

0
Jak je ugryźć? Sery.

 

Jak je ugryźć? Sery.

 

  Wszyscy, a na pewno większość z nas je, albo jadła sery Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą, a jeszcze inni są na nie uczuleni. Rodzajów sera jest bardzo wiele. Szacuje się, że na świecie jest ok 4 tysięcy gatunków. Dzielimy je ze względu na rodzaj mleka z jakiego są wykonane, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces  produkcji oraz czas dojrzewania. Proces produkcji wszystkich serów zaczyna się tak samo i przebiega podobnie. Powstają one w wyniku wytrącania z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który to jest poddawany dalszej obróbce. Od dalszej obróbki, rodzaju kultur bakterii, sposobu przechowywania i dodatków zależy rodzaj sera jaki otrzymamy.

Sery możemy podzielić między innymi na;

-twarde- parmezan, cheddar ,edam, które mają mnóstwo wapnia i witamin z grupy B oraz witaminę D

-topione- wytwarzane poprzez topienie serów twardych i dodawanie do nich masła, serwatki i dodatków

-miękkie- takie jak mozzarella, ricotta czy pleśniowe camembert i gorgonzola

Sery są bogate w białka, tłuszcze, witaminy z grupy B, witaminę D, cynk, fosfor, wapń. Mogą być produkowane z różnych gatunków mleka: koziego, krowiego, owczego, bawolego.

Każdy z nas może wybrać ser jaki lubi lub jaki może spożywać. Dużo ludzi jest uczulonych lub nie toleruje mleka krowiego.

Jak to jest z tym uczuleniem lub nietolerancją na mleko krowie?

Alergia na białko mleka krowiego to najczęściej alergia na kazeinę.

Białko mleka krowiego po obróbce nie traci w większości swoich właściwości uczulających, więc alergicy nie powinni spożywać produktów z niego pod żadną postacią. Alergia, a nietolerancja to dwa różne problemy. Przy alergii występują przeważnie dolegliwości ze strony układu pokarmowego,oddechowego i objawy skórne w postaci wysypek czy egzemy.

Nietolerancja natomiast występuje na laktozę zawartą w mleku i daje przykre objawami ze strony układu pokarmowego.

Alternatywą dla mleka krowiego są mleka kozie czy owcze, które cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Istnieją opinie że szczególnie kozie jest zdrowsze i nie uczula. Mleko kozie jest podobne, jeżeli chodzi o skład do krowiego . Zawiera jednak więcej witaminy A, więcej witaminy B 12 oraz kwasu foliowego. Jest lepszym źródłem wapnia, sodu, fosforu i potasu. Jest tłuściejsze – tłuszcz jest bardziej zemulgowany i łatwiej go trawimy. W swojej strukturze chemicznej bardziej przypomina mleko matki.

Przemysł serowarski cały czas się rozwija i proponuje coraz to nowe produkty. Możemy wybierać między różnymi rodzajami sera.

Te najbardziej popularne i znane na naszym rynku to:

Parmezan- twardy, podpuszczkowy ser dojrzewający z mleka krowiego o intensywnym smaku idealny do zapiekanek, sosów

Brie -ser miękki dojrzewający z mleka krowiego z nalotem białej pleśni, delikatny świetny do sałatek, zup, zapiekanek

Camembert- dojrzewający z porostem pleśni z mleka krowiego wyrazisty do zapiekanek i sałatek

Gouda -ser żółty z mleka krowiego popularny u nas w Polsce

Emmental -żółty z mleka krowiego o zwartej konsystencji i słodkawym smaku

Mozzarella -wytwarzany z mleka krowiego lub bawolic, przechowywany w serwatce, łagodny, idealny do pomidorów, sałatek czy zapiekanek

Cheddar -twardy żółty ser z mleka krowiego o kwaskowym smaku

Feta- słony, miękki ser solankowy z mleka koziego i owczego, świetny do sałatek

Oscypek- średni twardy ser z mleka owczego , idealny jako przekąska, dodatek do sałatek i do zapiekanek

Halloumi- idealny do smażenia i grillowania z mleka owczego , średnio twardy

Ricotta- delikatny ser z mleka krowiego, owczego, krowiego lub bawolego idealny na słodko, do ciast i deserów

Burrata- maślany, miękki, śmietankowy z mleka bawolic

Delikatne sery typu twarogowego swoją świeżość zachowują dosyć krótko natomiast sery twarde możemy przechowywać zdecydowanie dłużej. 

Sery posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Wspierają zdrowe kości, układ nerwowy, uzupełniają niedobory wapnia. Pamiętajmy aby nie zabrakło ich w naszym codziennym jadłospisie. Ich walory smakowe podkręcą smak każdej potrawy.

Włoskie potrawy nie istnieją bez parmezanu, mascarpone czy ricotty.

Francuzi zajadają się serami pleśniowymi- gorgonzolą, brie czy camembertem.

My Polacy gustujemy w twarogach, twarożkach i słyniemy z góralskiego oscypka.

Cheddar kochają Anglicy.

Grecy są dumni ze swojej fety.

I tak bez końca można wymieniać. Każdy ma swój ulubiony ser.

Wybierajmy sery te dobre jakościowo, bez wypełniaczy od „szczęśliwych” kopytnych.

 

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium