Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Herbaty. Którą wybrać?

0
Herbaty. Którą wybrać?

Herbaty świata. Którą wybrać?

 

Herbata to napar sporządzany z wody i liści lub pąków czy kwiatów krzewu należącego do grupy roślin rodzaju Camelia. 

Herbata przywędrowała do Europy z Azji i tu zyskała ogromną popularność. Polska jest jednym z krajów, gdzie herbata zagościła na dobre. Pijemy jej duże ilości i różne rodzaje. Lubimy herbaty czyste lub z dodatkami. Aby dobrze zaparzyć herbatę, należy użyć do tego szklanego lub ceramicznego naczynia i przygotować ją bezpośrednio przed spożyciem. 

Ważna jest temperatura parzenia herbaty i tak czarną najlepiej zalewać wodą w temp. 85-95 stopni C, a zieloną 65-75 stopni C, natomiast czerwoną w 100 stopniach. Idealne proporcje parzenia to 1 łyżeczka suszu na 1 filiżankę wody i nie należy się sugerować kolorem, bo on nie świadczy o mocy herbaty. Herbatę należy parzyć od 3 do 5 minut. Niektóre możemy parzyć powtórnie.

Nie warto herbaty słodzić, ani dodawać do niej np. mleka, bo osłabiają one działanie zdrowotne naparu.

Pamiętajmy również, że należy kupować w miarę możliwości - herbaty znanych, dobrych firm, by były wiadomego pochodzenia, by nie były sztucznie barwione i aromatyzowane, a je same przechowujmy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Rodzaj herbaty zależy od sposobu przetworzenia i momentu pozyskania liści.

W zależności od rejonu i kultury występują określone rodzaje herbat, oraz sposób sporządzania i picia tego naparu.

Jednym z podziałów jakiemu możemy poddać herbaty są ich kolory i tu możemy je podzielić na 6 podstawowych:

Czarna

Zielona

Czerwona 

Niebieska 

Żółta

Biała

 

Herbata czarna powstaje w wyniku procesu więdnięcia, następnie skręcania, fermentowania oraz suszenia. Czyli powstaje z przefermentowanych liści. Jest najbardziej popularną herbatą na świecie. Ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera garbniki takie jak teina, tanina, rutyna, kwertycyna, katehiny, olejki eteryczne, witaminy A, C K, PP i z grupy B oraz magnez, cynk i wapń. Zawiera również fluor i mangan, co dobroczynnie wpływa na nasze zęby i działa przeciwpróchniczo. Działa również pobudzająco na nasz układ nerwowy, poprawia nastrój i rozjaśnia nasz umysł. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, oraz ma działanie antyoksydacyjne.

Herbata zielona jest uważana za najzdrowszą. Jest herbatą niefermentowaną, a uzyskujemy ja w wyniku zbierania zielonych, świeżych liści, które są poddawane działaniu pary tak, aby zachować jak najwięcej wartościowych dla naszego organizmu związków. To jedna z lepiej przebadanych herbat, o wielu prozdrowotnych właściwościach. Obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ krwionośny. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Udowodniono że regularne spożywanie zielonej herbaty obniża wystąpienie takich nowotworów jak rak piersi, jelita grubego, żołądka, pęcherza czy płuc. Regularne spożywanie tego naparu wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi oraz chroni przed chorobą Parkinsona. Zawiera duże ilości sodu, potasu, wapnia, manganu, miedzi i żelaza.

Czerwona herbata natomiast powstaje w wyniku procesu fermentacji mikrobiologicznej, czyli działają tu mikroorganizmy. W wyniku tego procesu nabiera ona ciemnego koloru i ziemistego posmaku. Przyspiesza metabolizm, dlatego polecana jest przy odchudzaniu. Zawiera również kwas Gaba , który redukuje poziom stresu i wycisza organizm. Czerwona herbata wpływa też pozytywnie na sen. Pozytywnie działa na wątrobę oraz łagodzi skutki spożywania alkoholu. Należy pamiętać że zaburza ona wchłanianie żelaza, dlatego ważne, aby spożywać ją po pewnym czasie od skonsumowania posiłku.

Herbata niebieska inaczej Oolong zwana szmaragdową czy smoczą. Powstaje podobnie jak inne herbaty, a różni ją jedynie rodzaj fermentacji jakiej jest poddawana. Jej smak uzależniony jest od rejonu z którego pochodzi. Może mieć smak trawiasty, owocowy lub pikantny. Nie jest tak popularną jak inne. Posiada natomiast wiele właściwości zdrowotnych. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, wspomaga kości oraz pomaga w odchudzaniu.

Herbata żółta to najmniej znana herbata, a powstaje w wyniku specyficznej obróbki liści. Zerwane liście podgrzewa się i zawija w papier lub tkaninę tak, by zżółkły. Proces ten sprawia ,że herbata po zaparzeniu ma delikatny, słomkowy kolor. Jej smak może być owocowy, kwiatowy, orzechowy. Posiada właściwości rozrzedzające krew, chroni serce i układ krążenia. 

Herbata biała to najdelikatniejsza z herbat, która pozyskiwana jest z pączków tego samego krzewu co czarna czy zielona- Camelii. Jest najmniej przetworzona. Pączki są od razu suszone. W związku z tym ze jest najmniej przetworzona posiada bardzo dużo polifenoli i katechin, czyli przeciwutleniaczy. Jest szczególnie polecana chorym na osteoporozę i zapalenie stawów. Pomaga usunąć toksyny z naszego organizmu. Ma jasny kolor i delikatny smak.

 

 

e-superfood.pl

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium