Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Demeter jak to rozumieć?

0
Demeter jak to rozumieć?

Demeter jak to rozumieć?

Demeter to rodzaj rolnictwa ekologicznego, które opiera się głównie się na biodynamice- czerpiącej elementy wiedzy z nauki, pseudonauki, kosmologii oraz filozofii.

Znaczenie ma tu plonowanie i kosmos, stosowanie odpowiednich kompostów i oprysków, uwzględnianie w płodozmianie sąsiedztwa roślin, surowe przestrzeganie naturalnych potrzeb zwierząt i wytwarzanie żywności w zgodzie z naturą.

Celem gospodarstw biodynamicznych jest też zwiększenie biologicznej sprawności ziemi oraz poprawa jakości plonów.

Ten rodzaj rolnictwa był popularny już w dawnej Polsce, ale wyparło go rolnictwo tzw. nowoczesne, opierające się na chemicznych nawozach i masowej uprawie jednego gatunku.

W Polsce w 2005 r. powstało stowarzyszenie Demeter-Polska i zaczęło promować rolnictwo biodynamiczne charakteryzujące się gospodarowaniem dostosowanym do lokalnych warunków, uwzględnianiem potrzeb roślin, gleby, zwierząt i ludzi. Istotnym w takim sposobie gospodarowania jest dostosowanie się do rytmu życia i roślin i zwierząt. Ważne jest pozyskiwanie i wykorzystywanie obornika w celu nawożenia i polepszania jakości ziemi, karmienie zwierząt paszami pozyskiwanymi z lokalnych płodów ziemi, stosowanie oprysków wytwarzanych z surowców roślinnych(kwiatu rumianku, kory dębu, mniszka lekarskiego, pokrzywy). Istotne jest nie zmienianie właściwości geologicznych gospodarstwa, pozostawienie cieków wodnych, drzew, tak aby zachować równowagę biologiczną. Zabronione jest wszystko to, co jest genetycznie modyfikowane. Najwięcej upraw biodynamicznych znajduje się na terenie Niemiec i w Indiach.

Demeter-Polska prowadzi też działania mające na celu edukowanie rolników i inspirowanie ich do tworzenia gospodarstw biodynamicznych. Zarządza również znakiem towarowym DEMETER.

Znakiem Demeter firmowanych jest około 3500 produktów.

Aby produkt otrzymał oznaczenie Demeter musi być wyprodukowany tak, by zachował jak najwięcej swojej naturalnej wartości. Do przetwarzania używa się metod naturalnych, nie stosuje się homogenizacji, sterylizacji, sól używana do konserwacji nie może zawierać jodu, fluoru ani antyzbrylaczy, a w piekarnictwie preferuje się używanie zakwasu.

Zabronione jest używanie konserwantów, soli peklujących, fosforanów, aromatów, garbników. Dopuszczone jest jedynie 26 środków niezbędnych, by dany produkt można było bezpiecznie przechować.

Znak towarowy Demeter mogą uzyskać wyłącznie produkty pochodzące z gospodarstw biodynamicznych, które podlegają ścisłym, bardzo rygorystycznym kontrolom od uprawy, aż do przerobu produktów oraz zawarły umowę z Demeter-International. Produkty otrzymujące znak Demeter to wysoka jakość, naturalny smak i aromat, a wszystko osiągnięte w zgodzie z naturą i poszanowaniem roślin i zwierząt.

 

 e-superfood.pl

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium