Darmowa dostawa od 199zł

Wymień punkty na produkty gratisowe :)

Progi zakupowe >300zł i >500zł

Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

Do darmowej dostawy: 199,00 zł

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Potrzebujesz jeszcze 199.00zł do darmowej dostawy (Kurier UPS).

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Czy każda babka jest taka sama? 0
Czy każda babka jest taka sama?

Łuska babki jajowatej to idealny dodatek do wypieków niskowęglowodanowych. Z nią pieczenie nabiera innego wymiaru.

 

Dla przypomnienia:

Łuska babki jajowatej to łupinka babki jajowatej bogata w związki śluzowe. Posiada właściwości przeciwzapalnie, działa przeciwbiegunkowo oraz wspomaga leczenie ran. Działa osłonowo na nasze jelita i jest dobrym wsparciem przy odchudzaniu. Pełna jest błonnika, antyoksydantów, tłuszczów, protein i fitosteroli.

Łuska wykorzystywana jest jako zamiennik mąk glutenowych lub jako dodatek do tych bezglutenowych, ponieważ posiada właściwości żelujące i klejące. Ma niską zawartość węglowodanów, a to sprawiło, że stała się głównym składnikiem wypieków niskowęglowodanowych. Niestety, dla wymagających może być nieatrakcyjna ze względu na charakterystyczny smak i kolor.

Ci którzy śledzą bloga e-superfood lub obserwują mój profil wiedzą, że często używam łuski i testowałam ją w wypiekach. Czasami byłam zadowolona z efektu jaki uzyskałam dodając jej, a czasami bardzo NIE.

Jak wiecie zużyłam już trochę łusek babki jajowatej i część testowanych opisałam w moim pierwszym wpisie "Czy każda babka jest inna?" Zajrzyjcie, przeczytajcie. Myślę, że te informacje przydadzą się wszystkich używającym łuski w swoich poczynaniach kulinarnych.

Tym razem testowałam łuski dwóch marek.

Wspierał mnie mój ulubiony sklep specjalizujący się w produktach keto

Do testów wybrałam mój ulubiony przepis na bagietki czosnkowe stworzony przez OLA LA LCHF:

 

Bagietki czosnkowe :

Składniki:

55 g błonnik bambusowy

20 g łuski babki jajowatej

5 g płatki drożdżowe nieaktywne

4 jaja

200 g serka śmietankowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

Masło czosnkowe:

40 g masła

4 ząbki czosnku

natka pietruszki wedle uznania

Składniki podzieliłam na 2 porcje. Do każdej porcji użyłam innej łuski babki jajowatej. Uformowałam 2 bagietki, dodałam na wierzch masełko czosnkowe i upiekłam. Temperatura pieczenia ok. 190 stopni, termoobieg, czas pieczenia ok. 40 min.

 

Do testowania użyłam łusek z 2 firm:

1. Diet Food

2. Delifood

 

I znowu mam to!

Obydwie łuski są podobne do siebie w formie sypkiej. Nieznacznie różnią się fakturą i kolorem. Po upieczeniu bagietek w identyczny sposób i z tego samego przepisu, każda z nich ma taki sam kolor i smak. Bagietki wyszły jasne i apetyczne. 

 

Dziękuję e-superfood za łuskę babki jajowatej, którą dostałam do testów.

Dziekuję OlaLaLchf Aleksandra Odziemkowska. Twój przepis na bagietki jest świetny.

ketona_zona

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium