Łuska babki jajowatej to idealny dodatek do wypieków niskowęglowodanowych. Z nią pieczenie nabiera innego wymiaru.
Dla przypomnienia:
Łuska babki jajowatej to łupinka babki jajowatej bogata w związki śluzowe. Posiada właściwości przeciwzapalnie, działa przeciwbiegunkowo oraz wspomaga leczenie ran. Działa osłonowo na nasze jelita i jest dobrym wsparciem przy odchudzaniu. Pełna jest błonnika, antyoksydantów, tłuszczów, protein i fitosteroli.
Łuska wykorzystywana jest jako zamiennik mąk glutenowych lub jako dodatek do tych bezglutenowych, ponieważ posiada właściwości żelujące i klejące. Ma niską zawartość węglowodanów, a to sprawiło, że stała się głównym składnikiem wypieków niskowęglowodanowych. Niestety, dla wymagających może być nieatrakcyjna ze względu na charakterystyczny smak i kolor.
Ci którzy śledzą bloga e-superfood lub obserwują mój profil wiedzą, że często używam łuski i testowałam ją w wypiekach. Czasami byłam zadowolona z efektu jaki uzyskałam dodając jej, a czasami bardzo NIE.
Jak wiecie zużyłam już trochę łusek babki jajowatej i część testowanych opisałam w moim pierwszym wpisie "Czy każda babka jest inna?" Zajrzyjcie, przeczytajcie. Myślę, że te informacje przydadzą się wszystkich używającym łuski w swoich poczynaniach kulinarnych.
Tym razem testowałam łuski dwóch marek.
Wspierał mnie mój ulubiony sklep specjalizujący się w produktach keto.
Do testów wybrałam mój ulubiony przepis na bagietki czosnkowe stworzony przez OLA LA LCHF:
Bagietki czosnkowe :
Składniki:
55 g błonnik bambusowy
20 g łuski babki jajowatej
5 g płatki drożdżowe nieaktywne
4 jaja
200 g serka śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Masło czosnkowe:
40 g masła
4 ząbki czosnku
natka pietruszki wedle uznania
Składniki podzieliłam na 2 porcje. Do każdej porcji użyłam innej łuski babki jajowatej. Uformowałam 2 bagietki, dodałam na wierzch masełko czosnkowe i upiekłam. Temperatura pieczenia ok. 190 stopni, termoobieg, czas pieczenia ok. 40 min.
Do testowania użyłam łusek z 2 firm:
1. Diet Food
2. Delifood
I znowu mam to!
Obydwie łuski są podobne do siebie w formie sypkiej. Nieznacznie różnią się fakturą i kolorem. Po upieczeniu bagietek w identyczny sposób i z tego samego przepisu, każda z nich ma taki sam kolor i smak. Bagietki wyszły jasne i apetyczne.
Dziękuję e-superfood za łuskę babki jajowatej, którą dostałam do testów.
Dziekuję OlaLaLchf Aleksandra Odziemkowska. Twój przepis na bagietki jest świetny.
ketona_zona