Darmowa dostawa od 199zł

Darmowa dostawa od 199zł

Darmowa dostawa od 199zł

Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

Do darmowej dostawy: 199,00 zł

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Potrzebujesz jeszcze 199.00zł do darmowej dostawy (Kurier UPS).

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Czy każda babka jest inna? 0
Każda babka jest inna.

Łuska babki jajowatej to łupinka babki jajowatej bogata w związki śluzowe. Posiada właściwości przeciwzapalnie, działa przeciwbiegunkowo oraz wspomaga leczenie ran. Działa osłonowo na nasze jelita i jest dobrym wsparciem przy odchudzaniu. Pełna jest błonnika, antyoksydantów, tłuszczów, protein i fitosteroli.

Łuska wykorzystywana jest jako zamiennik mąk glutenowych lub jako dodatek do tych bezglutenowych, ponieważ posiada właściwości żelujące i klejące. Ma niską zawartość węglowodanów, a to sprawiło, że stała się głównym składnikiem wypieków niskowęglowodanowych. Niestety, dla wymagających może być nieatrakcyjna ze względu na charakterystyczny smak i kolor.

W sklepach można kupić łuskę babki jajowatej różnych firm w różnych opakowaniach.

Często piekę pieczywo niskowęglowodanowe, chlebki, bułki, bajgle, bagietki. Testuje nowe przepisy, wymyślam, podpatruję osoby na instagramie, które też promują diety niskowęglowodanowe. Nie zawsze byłam zadowolona z efektów mojego pieczenia. Moje pieczywo czy ciasto, mimo że było smaczne nie zawsze ładnie się prezentowało. Kolor mnie nie satysfakcjonował. Długo kombinowałam i stwierdziłam, że dużą rolę odgrywa łuska babki jajowatej. To ona odpowiada za kolor. 

Przy wsparciu mojego ulubionego sklepu specjalizującego się w produktach keto postanowiłam, że pobawię się w testerkę i zaczęło się.

Postanowiłam upiec moje ulubione bagietki czosnkowe z przepisu OLA LA LCHF:

Składniki:

55 g błonnik bambusowego

20 g łuski babki jajowatej

5 g płatków drożdżowych nieaktywnych

4 jaja

200 g serka śmietankowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

Masło czosnkowe:

40 g masła

4 ząbki czosnku

natka pietruszki

Składniki podzieliłam na 4 porcje. Do każdej porcji użyłam innej łuski babki jajowatej. Uformowałam 4 mini bagietki, dodałam na wierzch masełko czosnkowe i upiekłam. Temperatura pieczenia ok. 190 stopni, termoobieg, czas pieczenia ok. 40 min.

Do testowania użyłam łusek z 4 firm:

1. Coco Farm

2. Pięć Przemian

3. Superfoods Bio Planet

4. Targroch

I mam to!

Wszystkie łuski są podobne do siebie w formie sypkiej. Nieznacznie różnią się fakturą i kolorem. Jednak po upieczeniu bagietek w identyczny sposób i z tego samego przepisu, każda z nich miała inny kolor. 

Najciemniejsza bagietka wyszła z łuski firmy Coco Farm, średnio nasycone wyszły z łusek firm Targoch i Pięć Przemian, a najjaśniejsza z łuski Bio Planet Superfood.

Pomogło mi to w wyborze odpowiedniej łuski do konkretnego przepisu. 

Inną teraz wybieram do ciemnego pieczywa, inną do słodkich bułeczek, a jeszcze inną do ciast. Zdjęcie mówi wszystko. Wybierajcie i szalejcie z wypiekami.

W następnym wpisie opiszę test kolejnych łusek babki jajowatej , bardzo popularnych na rynku.

 

ketona_zona

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium