Awokado. Persea americana. Smaczliwka wdzięczna.
Awokado to coraz bardziej popularny owoc. Jedni go uwielbiają i doceniają jego potencjał, a drugich odrzuca jego mdławy smak i dziwna konsystencja. Awokado pochodzi z Meksyku. Swoim kształtem przypomina gruszkę, kolor ma zielony, a miąższ miękki, jasnozielony, o neutralnym smaku i mazistej konsystencji.
W sklepach możemy kupić dwie odmiany:
- Fuerte o błyszczącej, zielonej skórce, dosyć duże, gruszkowate.
- Hass o chropowatej skórce, koloru od zielonego do brązowawego, mniejsze, bardziej owalne.
Wraz z popularnością awokado- rośnie ilość plantacji na całym świecie. Warto dobrze wybierać robiąc zakupy. Pamiętajmy, że te pochodzące z małych, ekologicznych upraw są zdecydowanie wartościowsze i zdrowsze oraz wolne od pestycydów, niż te "wielkie i piękne" z wielkich plantacji.
Awokado to tłusty, bardzo odżywczy owoc, bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 , witaminy: A, C, E, K z grupy B, a także potas, miedź, fosfor, magnez, żelazo, błonnik, aminokwasy, fitosterole.
Awokado polecane jest przez dietetyków osobom mającym problemy zdrowotne : cukrzycę, miażdżycę czy podwyższony cholesterol. Zawarte w owocu sterole roślinne zmniejszają stężenie poziomu złego cholesterolu we krwi zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym. Awokado posiada niski indeks glikemiczny, dlatego to idealny owoc dla cukrzyków. Wykazuje działanie również antyoksydacyjne.
Oprócz właściwości zdrowotnych doceniane jest również przez przemysł kosmetyczny. Balsamy, kremy, odżywki czy oleje pielęgnacyjne też mu się nie opierają. Nasza skóra kocha awokado. Awokado nawilża, regeneruje, łagodzi podrażnienia, oraz wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe.
A co można wyczarować w kuchni z awokado?
- Awokado to świetny dodatek do sałatek.
- Awokado to idealny składnik past.
- Awokado to cudowna baza do kremów, szczególnie czekoladowych.
- Olej z awokado to niezastąpiony dodatek do potraw.
Olej z awokado jest bardzo wartościowym kulinarnie olejem. Pozyskuje się go poprzez wyciśnięcie miąższu. Najzdrowszy to ten wyciskany na zimno. Jego skład jest prawie identyczny jak oliwy z oliwek. Możemy na nim smażyć, lecz nie za długo. Możemy go dodawać do sałatek lub pić, by wspomóc swój organizm i urodę. Należy go przechowywać w ciemnym miejscu, ale nie potrzebuje lodówki.
W naszym sklepie kupicie zarówno awokado -wyłącznie ekologiczne jak i olej z awokado.
Polecamy: