Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Makaron konjac shirataki - co to jest?

0
Makaron konjac shirataki

Makaron shirataki, bardziej znany jako konjac, zdobywa coraz większą popularność na naszym polskim rynku.

Co to takiego? Gdzie go kupić? Jak przygotować? „Z czym to się je?”

Shirataki to rodzaj makaronu wytwarzanego z bulwy rośliny Amorphophallus konjac zwanej potocznie dziwidłem, rosnącej głównie w Japonii i Chinach i wykorzystywanej od wieków w Azji.

Bulwa konjacu zawiera głównie włókno glukomannanubłonnika rozpuszczalnego w wodzie, który nie podlega trawieniu i przechodzi przez cały układ pokarmowy człowieka w niezmienionej postaci. Konjac nie zawiera wiele składników odżywczych, poza wspomnianym błonnikiem: jest beztłuszczowy, bezcukrowy, posiada znikome ilości węglowodanów i zapewnia uczucie sytości. To znakomity produkt dla osób walczących z nadwagą, wystrzegających się węglowodanów i dbających o swoje zdrowie.

Mało osób wie, że konjac polepsza insulinowrażliwość i tolerancję glukozy, poprawia profil lipidowy, pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i stan mikroflory jelitowej. Nie zawiera też alergenów co w naszym obecnym świecie jest bardzo ważne.

Dużą zaletą makaronu shirataki jest jego uniwersalność – można go spożywać na różnego typu dietach: wegańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, cukrzycowej czy tak popularnej diecie ketogenicznej.

To makaron występujący w różnych postaciach- jako spaghettipenne czy tagliatelle. Jest idealny do dań włoskich i azjatyckich, w postaci noodles możemy go dodać do zup, a jako angel hair jest super zamiennikiem naszego polskiego makaronu używanego do rosołu. Występuje tez w formierice czy „pearl rice”, jako alternatywa dla kaszy i ryżu.

Jest łatwy w przygotowaniu. Można go kupić w szczelnych torebeczkach, zanurzonego w niezbyt mile pachnącym płynie, ale nie zrażajmy się tym zapachem. Wystarczy go tylko wypłukać, następnie obgotować ok. 2 min i oto mamy produkt gotowy na przyjęcie smaku i zapachu. Makaron jest bezwonny i przyjmuje go od dodatków, z którymi jest przygotowany.

Co do niego dodamy to już tylko nasza wyobraźnia. Można z niego przygotować wspaniałe, tradycyjne, makaronowe posiłki lub pyszne desery. To idealny wypełniacz i baza do różnego rodzaju sałatek.

Carbonara, arrabbiata, aglio olio peperoncino, puttanesca, bolognese, pesto, pad thai, to tylko kilka pomysłów na zastosowanie konjaku. A może po prostu ryż z warzywami albo rosół z kluseczkami?

Niska kaloryczność i uniwersalność sprawia, że jego popularność ciągle rośnie.

Dostaniemy go w dobrych sklepach ze zdrowa żywnością.

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium