
Makaron shirataki, bardziej znany jako konjac, zdobywa coraz większą popularność na naszym polskim rynku.
Co to takiego? Gdzie go kupić? Jak przygotować? „Z czym to się je?”
Makaron shirataki, bardziej znany jako konjac, zdobywa coraz większą popularność na naszym polskim rynku.
Co to takiego? Gdzie go kupić? Jak przygotować? „Z czym to się je?”
Smak jest jednym z podstawowych zmysłów człowieka. Pełni dość istotną rolę, gdyż pomaga analizować skład potraw, a także jesteśmy w stanie wyczuć nieświeże i szkodliwe produkty. Dzięki niemu mamy również przyjemność i możliwość delektować się potrawami.
Czy wiecie że rocznie zjadamy ok 2 kilogramów chemikaliów zawartych w żywności? Mowa tu oczywiście o konserwantach, które obecne są w prawie każdym produkcie. Ich zadaniem jest poprawić walory smakowe, wygląd, jak również przedłużają czas przechowywania. Niektóre konserwanty w ogóle nie zawierają substancji toksycznych, jednak im mniej chemii dostaje się do organizmu tym lepiej dla naszego zdrowia.
W każdym rodzaju diety należy używać produktów świeżych, jak najmniej przetworzonych, najlepiej pochodzących ze źródeł ekologicznych. Choć "bio" czy "eko" to mocne określenie, to mogą to być np. jajka "od babci", warzywa działkowe lub jagody leśne.
Jeśli nie słyszeliście jeszcze o korzyściach jakie daje włączenie nasion "drzewa życia" do swojego jadłospisu, to jest to właśnie ten moment! Każda część tej cudownej rośliny ma potwierdzone działanie lecznicze!