
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Ja równię uwielbiam serniki i zrobiłam ich już całe mnóstwo. Od tradycyjnych, pełnych cukru i masła, po te delikatne, lekkie i niskowęglowodanowe. Jednym z moich ulubionych i super szybkich jest sernik z musem z mango. Przepis podpatrzyłam w necie, trochę pozmieniałam i wyszedł pyszny, niskowęglowodanowy słoneczny sernik mango. Czy to lato, czy zima zawsze świetnie się sprawdza. Święta bez niego to święta bez słońca. Niezastąpionym składnikiem mojego sernika jest mus z mango, dobrej jakości, bez dodatków.
Składniki:
Ser biały tłusty dobrze zmielony 1/2 kg
erytrytol 1/2 szklanki
budyń waniliowy bez cukru
jaja 4
wanilia wedle uznania
pulpa mango 3/4 szklanki
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz jajek dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo jajka i miksować. Nie za długo, do momentu, aż wszystko ładnie się połączy Następnie wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku góra-dół w temperaturze 160 stopni około 60 minut. Studzić w otwartym piekarniku. Wierzch ciasta można udekorować owocami czy gorzka czekoladą. Ja polałam musem mango.
Smacznego.
ketona_zona