Koszyk: (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Morwa Biała - właściwości zdrowotne

0
Morwa Biała

Morwa Biała - jest to gatunek niewielkich drzew pochodzących z Chin, gdzie uprawiana była od wieków, a ceniona za właściwości zdrowotne, stała się popularna w innych zakątkach świata. Dojrzałe owoce morwy wyglądem przypominają jeżyny i mają lekko słodkawy smak. Podczas starannego zbioru i suszenia morwa zachowuje swoje składniki odżywcze, a także jest bogatym źródłem minerałów i makroelementów.

Zawiera również witaminy PP, B2, K, E i C oraz antocyjany, które pełnią w organizmie funkcję ochronną. Badania, które przeprowadził amerykański naukowiec i laureat nagrody Nobla Leand Harrison Hartwell potwierdziły właściwości lecznicze morwy w chorobach cukrzycy typu II- utrzymuje właściwy poziom cukru we krwi, oraz łagodzi jej przebieg. Morwa biała działa również jak naturalny antybiotyk, przeciwzapalnie, a dzięki obecności w niej flawonoidów również oczyszczająco z toksyn. Spożywanie morwy wspomaga odchudzanie, ponieważ blokuje rozkład węglowodanów przy czym zmniejsza się odkładanie tkanki tłuszczowej.

Dzięki wysokiej zawartości pektyn pomocna jest przy zaparciach. Duże znaczenie ma też obecność garbników, gdyż mają one działanie ściągające na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Zawarty w niej potas reguluje pracę serca i ciśnienie krwi. Morwa biała ze względu na swoje właściwości zdrowotne uzyskała miano "roślinnego skarbu".

Jest doskonałym dodatkiem do jogurtów, owsianek, koktajli, również świetnie sprawdza się jako wartościowa przekąska. Z owoców morwy można tez samodzielnie przygotować pyszne dżemy i konfitury, które będą wspaniałym dodatkiem np. do śniadania. Morwa zyskuje w dzisiejszych czasach coraz większą popularność i bez problemu można ją znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.

Komentarze do wpisu (0)

© Remedy Template by Maxsote
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium