Opis
Ryż Xtra Long Grain Basmati 1 kg
- Kraj producenta: Indie
- Producent: Sadii Foods
- Opakowanie jednostkowe: 1 kg/ 1szt.
- Jednostka sprzedaży: 1 szt.
Składniki
100% ryż basmati.
Ryż basmati to niezwykle aromatyczna odmiana białego ryżu o smukłych, kremowych białych nasionach. Odznacza się orzechowym smakiem, intensywna wonią pandanu oraz długością ziaren, które dodatkowo pęcznieją wzdłuż podczas gotowania. Po prawidłowym przygotowaniu basmati nabiera lekkiej puszystej konsystencji, ale nie skleja się podobnie jak inne ryże.
Sposób przygotowania:
- Odsyp odpowiednią ilość do garnka (1 porcja to około 75g)
- Płucz ryz w zimnej wodzie do momentu uzyskania względnie czystej wody. Ryż należy wypłukać, aby usunąć pozostałości skrobi po procesie polerowania ryżu. Wypłukany ryż nie będzie się kleił.
- Kiedy już uzyskasz względnie przejrzystą wodę, dolej czystej wody do garnka w proporcjach: 1 część ryżu, 4 części wody. Odstaw na 8-10 minut po czym zacznij gotowanie na dużym ogniu. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień na średni. Nie mieszaj.
- Najlepiej, kiedy po około 8 minutach gotowania sprawdzisz, czy ryż jest już miękki. Jeśli tak, śmiało możesz odcedzić pozostałość wody, po czym zalecamy ponownie przepłukać ryż, przegotowaną wodą (nie wrzątkiem).
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 1464,4 kJ /350 kcal
- Tłuszcz: 1 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
- Węglowodany: 78 g
- - w tym cukry: 1 g
- Błonnik: 4 g
- Białko: 8 g
- Sól: 5 g
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przełożyć do szczelnego pojemnika i zużyć przed upływem terminu przydatności do spożycia.
Zofia
Lepszego nie jadłam. Polecam.