Opis
Miód nektarowy MANUKA NZ UMF 15+ MGO514+ 250 g
- Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia
- Producent: Honey New Zeland
- Opakowanie jednostkowe: 1 szt - 250 g
- Jednostka sprzedaży: 1 szt.
Składniki
Miód nektarowy manuka.
Miód Manuka UMF15+ MGO 514+ HNZ jest produktem premium certyfikowanym przez UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Asociation). Liczba UMF 15+ odnosi się głównie do aktywności nie nadtlenkowej, na którą największy wpływ ma zawartość dietetycznego methylglyoxalu.
Miody UMF muszą zawierać:
- określoną na etykiecie minimalną zawartość dietetycznego Methylglyoxalu (MGO)
- Odpowiednią zawartość Dehydroksyacetonu (DHA), który trafia do miodu wraz z nektarem i z czasem zmienia się w MGO
- Poziom Hydroksymetylofurfuralu (HMF) nie może być wyższy niż 40 co oznacza, że miód na żadnym etapie nie został przegrzany.
- Naturalną zawartość leptosperyny - substancji chemicznej występującej jedynie w nektarach roślin Manuka.
Miód manuka pozyskiwany jest z krzewów rosnących na odległym zachodnim wybrzeżu Nowej Zelandii. Zajmuje szczególną pozycję w światowym zestawieniu miodów ze względu na wysoką skuteczność antybakteryjną. Za antybakteryjne działanie miodu manuka odpowiedzialna jest przede wszystkim substancja metyloglioksal (MGO). W przeciwieństwie do zwykłego miodu, tylko nowozelandzki miód manuka zawiera znacząco wysoką zawartość tej substancji czynnej. Im wyższa zawartość MGO tym intensywniejsze jest działanie antybakteryjne. Zmierzone stężenie MGO podawane jest w miligramach na kilogram miodu.
Porównanie stężenia MGO w miodzie
- inne miody 0 do 20 mg/kg MGO
- miód manuka 20 do 800 mg/kg MGO
Różnice w wartościach MGO dla miodu manuka wynikają z takich czynników, jak lokalizacja, warunki pogodowe, czas zbiorów, przechowywanie itp.
PRODUKT ZAWIERA 11 SUGEROWANYCH PORCJI PRODUKTU.
Wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 1400 kJ/294 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 81,9 g
-w tym cukry: 76,9 g
Białko: 0,2 g
Sól: 0 g
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Przeciwwskazania
Nie podawać niemowlętom do 1 roku życia. Po otwarciu spożyć w ciągu 12 tygodni.