Opis
Kraj Pochodzenia: Hiszpania
Producent: Porto Muinos
Opakowanie jednostkowe: 1 szt - 25 g
Jednostka sprzedaży: 1 szt
Produkt posiada CERTYFIKAT BIO
Składniki
Sałata morska (Ulva spp.), Wakame (Undaria pinnatifida), Nori (Porphyra spp).
Produkt wytworzony z trzech rodzajów wodorostów, zebranych ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze poniżej 400C, pocięty i zapakowany. Drobna i chrzęstna struktura sałaty morskiej oraz nori łączy się z mięsistą i lekko chrupiącą strukturą wakame. Odwodnione i sparzone mogą być użyte jako baza do sałatki. Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa. Gotowane jako dodatek do kremów, zup, jajecznicy, gulaszu, krokietów lub jako przystawka do ryb i owoców morza oraz jako składnik ryżu czy makaronów.
Przygotowanie: moczyć w wodzie przez około 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu algi powiększają swoją objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej wagi. Gotować według uznania przez około 5 minut.
Wartości odżywcze w 100g produktu
Wartość energetyczna: 989,5 kJ/237 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 17,3 g
-w tym cukry: <0,05 g
Błonnik: 31,5 g
Białko: 22,6 g
Sól: 4,8 g
Informacja o alergenach: produkt może zawierać mięczaki, skorupiaki i ryby.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.